صعود مشترک گروه های کوهنوردی آراز و صبا مرند بر قله علمدار علی به ارتفاع 3155 متر
تاریخ صعود روز جمعه مورخه 94/8/8
تعداد شرکت کننده : 17 نفر
وضع هوا : بارانی توام با مه و برفی از ارتفاع 2900متری کاملا" زمستانی
ارتفاع پای کوه 1922 متر
شروع صعود 8/5 صبح از پای کوه و پیان صعود در پای کوه 5 بعد از ظهر
تصویر بردار : اسماعیل مشهد خواه و سعید نجفی
قله علمدار به ارتفاع 3155 متر بلندترين نقطه در سلسله جبال ميشوداغ محسوب مي شود . اين قله در سمت جنوب غربي مرند ، جنوب كشك سرا ، شمال بندر شرفخانه و در جانب شمال شرقي شهرستان تسوج قرار گرفته است . مبدا صعود به قله از جبهه جنوبي روستاي الماس از توابع شهرستان تسوج ، و از جبهه شمالي روستاي ارلان مي باشد که مسیر کلاسیک صعود به این قله است. در بالای قله آرامگاه فردی بنام علی ابن مالک اشتر نخعی ملقب به علی علمدار قرار داره که اهالی منطقه جهت زیارت به این قله صعود می کنند. و اما نظرات مختلفی در این مورد وجود داره که بطور اجمال به آن اشاره میشود:
دوستان خوبم چطوری که به آن اشاره کردم در قله کوه میشوو که زیارتگاهی وجود داره که عدهای از اهالی تسوج به خصوص ایلخچی از توابع اسکو میباشد. در همین جا علاوه بر قبری که از خارج ساختمان در محوطه باز و به بلندی یک متر سنگ چین شده قرار دارد. چندین گنبد جدا از هم ولی متصل به یکدیگر نیز وجود دارد که هر یک دارای درب جداگانهای است که مسلماً برای بیتوتهی زائرین تعبیه شده است. ساختمان از سنگ و آجر ساخته شده و تقریباً میتوان گفت سبک دوره صفویه را دارد. نام صاحب قبر سلطان علی بن رستم بر لوح کنده شده که بر این صاحب قبر دو روایت در افواه اهالی و عموم جاری است یکی این که صاحب قبر علمدار حضرت علی (ع) بوده که در یک جنگ از دشمنان گریخته و به این مکان آمده است و در حوالی این ساختمان که دو زمین مسطح به نام «میدانلار» قرار گرفته جنگ در گرفته و ایشان شهید شدهاند. البته احتمال صحت این روایت به این علت ضعیف است که علمدار حضرت نمیتوانست در فاصلهای چنین دور از مرکز خلافت به جنگ دشمنان برخیزد شاید صاحب قبر یکی از اولیاالله میباشد که به علت شیعه بودن به حضرت منتصب گردیده است. روایت دوم این است که در جنگی که بین دولت عثمانی و ایرانی به مرتب در تسوج درگرفته یکی از سرداران و یا قهرمانان دوره صفویه است که مدتی در مقابل خصم در تسوج پایداری نموده سپس تاب مقاومت نیاورده با نیروی خود به اینجا عقب نشینی نموده است. قوای خصم در تعقیب وی به اینجا رسیده در همان میدانلار جنگ درگرفته وی در حفظ ایران و استقلال وطن جان باخته است مردم منطقه ی تسوج به پاس خدمات ارزندهی وی اقدام به بنای یادبود نمودهاند این بیشتر به واقعیت نزدیکتر میشود هرچه باشد وقوع یک جنگ در این مکان حتمی است به ویژه آن که تا این اواخر در همین میدانلار تکه و پارچه شمشیرها دیده شده است با این حال معلوم نیست کدام یک از پاکان و معصومین در اینجا آرمیده است و سر در آغوش ابدیّت با زیر و بم هستی برای (مستان) باقی گذاشته است. هر چه هست مومنین و علاقهمندان هرگاه کمری را زیر بار رنجی شکسته دیدهاند برای تشفّی به آلام خویش به اینجا توسل جستهاند و بیشترین آنها شیعیان مردم تسوج و اهل حق ایلخچی و خامنه میباشند و در فصل تابستان و پاییز برای ادای نزورات و قربانی گوسفند به این محل رو میآورند و یکی دو شبانه روز در اینجا و در همین ساختمان بیتوته میکنند و قبر را زیارت مینمایند شبانان تسوج نیز در فصل تابستان گوسفندان خود را به ییلاق میکشند و در این میادین چادر به پا میکنند و گاهی نیز گوسفندان خود را به نزدیک قبر آورده و شرط میکنند تا از بلایا مصون باشند و گوسفند نیز قربانی میکنند.
پای کوه و طبیعت زیبای باغات روستای ارلن مرند
تصاویر همنوردانمان که به قله 3155 متری علمدار علی میشوو صعود کردند
ا
همنورد احمد زاده همنورد محمد علی سلیمانپور همنورد جواد مقبولی
همنورد موسی اسکندری همنورد دکتر پیغمبر دوست همنورد محمد رضا امید فر
همنورد اسماعیل مشهد خواه همنورد عزیز نگارستان همنورد واحدی فر
همنورد پرویز امید فر همنورد سعید نجفی
و اسامی سایر دوستان که در ارتفاع 2800 متری بعلت باریدن باران و برف و به همرا ه نداشتن وسایل صعود کافی توسط مسول فنی به پای کوه برگشتند
همنوردان :
غلام حسین عبدی ، علیرضا واعظ ، عادل اکبر زاده ، سعیدی ،واحدی فر و همنوردمان آقای ولی نور آبادی بعنوان راهنما تیم را به طرف پای کوه همراهی کرد.
و اما چند تصویر زیبا از صعود :
رتفاع 3090 متری کاملا" زمستانی توام با مه
قله علمدار علی میشوو
تا صعود دیگر ........