توصیه مهم به کوهنوردان و علاقهمندان به صعودهای زمستانی!
نظر به بارشهای کم سابقه و غیر متعارف برف در هفته گذشته در اکثر مناطق مرتفع و کوهستانی کشور، کاهش شدید دما و نیز افزایش احتمال وقوع حوادث به ویژه ریزش بهمن در شیبها و دامنههای کوهستانی و با توجه به اوج صعودهای زمستانی کوهنوردان؛ کارگروه ایمنی، جستجو و نجات فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی لازم میداند توصیه های ذیل را به کوهنوردان و علاقهمندان به صعودهای زمستانی متذکر شود.
۱- توجه داشته باشید که بسیاری از شیب های کوهستانی کشورمان، استعداد لازم برای تولید بهمن را دارا هستند اما به دلیل عدم بارش کافی ممکن است سالها هیچگونه خطری ایجاد نکنند. این شیبها در شرایط فعلی میتوانند خطرآفرین بوده و موجب ریزش بهمن شوند(سابقه ریزش بهمن در سالهای گذشته و خاطره تلخ درگذشتگان بدلیل سقوط بهمن هیچگاه از ذهن کوهنوردان بیرون نخواهد رفت
۲- قبل از عزیمت به مناطق کوهنوردی از شرایط آب و هوایی منطقه اطلاعات کافی را کسب کرده باشند.
۳- تجهیزات کامل زمستانی همراه داشته و در صورت همراه نداشتن لوازم کافی از صعود به ارتفاعات جدا پرهیز نمایند.
۴- شماره تلفن های ضروری منطقه همچون هلال احمر۱۱۲، آتش نشانی۱۲۵، نیروی انتظامی۱۱۰، راهنمایان کوهستان و پناه گاه های منطقه را همراه داشته باشید تا در صورت ضرورت مورد استفاده قرار گیرد.
۵- همراه داشتن تجهیزات نجات در بهمن برای گروه های کوهنوردی از ملزومات ضروری صعودهای زمستانی است.
۶- اعضاء تیم ها از اطلاعات کافی خطرات کوهستان و خصوصا بیماری های شایع در ارتفاعات و پزشکی کوهستان مطلع بوده و حداقل دوره های آموزشی مقدماتی پزشکی کوهستان را گذرانده باشند.
۷- در پناهگاهها و قرارگاههای فدراسیون کوهنوردی کلیه مشخصات تمام افراد تیم و سرپرست تیم شامل نام و نام خانوادگی، نام گروه یا هیئت و شهرستان، تلفنهای خود و وابستگان(جهت تماس ضروری) و مسیر صعود و برگشت خود و سایر اطلاعات ضروری را در دفتر پناهگاه ثبت نمایند.
۸- زمان بندی مناسب جهت به پایان رساندن برنامه قبل از تاریکی هوا (بهترین زمان اقدام به بازگشت: ساعت ۱۴) داشته باشند.
۹- وسایل ضروری کوهنوردی شامل: مواد غذایی کافی و وعده غذایی اضافه، تجهیزات روشنـایی، سـوت، قطب نما، نقشه منطقه ای کوهستان، کمکهای اولیه، چاقو، کبریت، کارت شناسایی، گوشی همراه که بتواند در مواقع ضرورت به شما کمک کند را فراموش نکنید.
۱۰- بر منطقه صعود از لحاظ مسیرها و نقاط خطرناک (پرتگاهها، مناطق بهمن خیز، مناطق با احتمال ریزش سنگ و ...) اشراف داشته باشید.
۱۱- از صعود انفرادی پرهیز نموده و همراه با گروه و افراد مجرب به کوهنوردی بپردازید.
۱۲- از اجرای برنامههایی که فراتر از توانایی جسمی، فنی و روحی است پرهیز نمایید.
۱۳- از رفتن به ارتفاعات تا ۷۲ ساعت پس از بارش برف (به لحاظ احتمال ریزش بهمن) خودداری نمایید.
۱۴- از لباسهایی با رنگهای واضح (قرمز، زرد و فسفری) استفاده نمایید.
۱۵- به علائم هشدار دهنده، تابلوهای راهنمای مسیر، هشدارهای افراد مجرب، امدادگران و افرادی که از ارتفاع برمی گردند توجه نمایید.
۱۶- آموزش های کوهنوردی و اصول اولیه کوهپیمایی، پزشکی کوهستان و . . . را در گروه ها، هیئت ها و باشگاهها کوهنوردی معتبر فراگیرید.
۱۷- نظافت و پاکیزگی در پناهگاهها و مسیرهای صعود از اصول اولیه «کوهنوردی مسئولیتپذیر» است و لذا از کلیه کوهنوردان خواهشمند است مسائل زیست محیطی را بطور جدی رعایت فرمایید.
باتشکر روابط عمومی هیئت کوهنوردی وصعودهای ورزشی مرند
تمرین کمبود اکسیژن
یکی از تازه ترین تمرین های هیمالیانوردی، تمرین کمبود اکسیژن نام دارد.
می دانیم که علت اصلی آغاز روند هم هوایی، کمبود اکسیژن در ارتفاعات است. از سوی دیگر تجربه نشان داده است که سیگاریها در مقایسه با دیگران، گلبول های قرمز بیشتری داشته از هم هوایی نسبی برخوردارند.
توجه به این دو موضوع، موجب پیدایش تمرین های کمبود اکسیژن در میان هیمالیا نوردان گردید و این تمرین ها، انقلابی در صعودهای بلند پدید آورد. امروزه شاهد صعودهای بسیار سریعی در هیمالیا هستیم که با مفهوم سنتی هم هوایی، به هیچ روی قابل توجیه نیست. تنها عاملی که چنین صعودهای سریع و بی مقدمه ای را ممکن می سازد، تمرین کمبود اکسیژن است که بخشی جدایی ناپذیر از تمرین های روزانه کوهنوردان برتر جهان گردیده است. البته این کوهنوردان دست به تمرین های نو ظهور و نا شناخته نمی زنند بلکه همان ورزش های کمکی مورد استفاده سایر کوهنوردان را به کار می گیرند که شامل دویدن، شناکردن و دوچرخه سواری است.
تمرین های هیمالیانوردی در یک نگاه: تمرین کمبود اکسیژن
تنها تفاوت در چگونگی تنفـس ضمن تمرین است: در تمرین کمبود اکسیژن، کوهنورد بطور آگاهانه و هدفمند طوری نفس می کشد که بدنش با کمبود اکسیژن خفیف و نامحسوسی رودررو گردد. مثلاً اگر از دویدن به عنوان ورزش کمکی بهره می گیرد ضمن یک روند یک ساله، سرعت تنفس خود را کم کم پایین می آورد به نحوی که اکسیژن دریافتی وی در ضمن تمرین، همواره کمی پایینتر از میزان مورد نیاز بدنش باشد. این کار را می توان به کمک گام شماری انجام داد. مثلاً کوهنوردی که معمولاً در هر چهار گام یک دم و بازدم انجام می دهد، پس از شش ماه در هر شش گام و پس از یک سال در هر هشت گام یک دم و بازدم صورت می دهد. با کاهش تدریجی اکسیژن دریافتی، بدن وی به کمبود اکسیژن واکنش نشان داده میزان هموگلوبین و تعداد گلبول های قرمز خون وی افزایش می یابد. این همان فرایندی است که پس از حضور در ارتفاعات رخ می دهد و کوهنورد را برای تحمل کمبود اکسیژن آماده می سازد. به کمک این گونه تمرین، می توان بدون حضور در ارتفاعات و صعودهای آمادگی، خود را با کمبود اکسیژن سازگار و برای صعود سریع در هیمالیا آماده نمود.
توجه: فراموش نکنیم که برنامه ریزی برای تمرین کمبود اکسیژن بسیار دقیق، حساس و پیچیده بوده نیاز به آگاهی کامل از ساز و کار این گونه تمرینها دارد . در واقع تمرین کمبود اکسیژن همانند تیغ دو لبه است و تعجیل در کسب نتیجه مطلوب، می تواند پیامدهای ناگواری به بار آورد. بهترین توصیه برای علاقمندان صعودهای سریع در هیمالیا این است که بدون مشورت با پزشکان آگاه و با تجربه دست به چنین اقداماتی نزنند.
نویسنده: دکتر ابوالفضل جوادی
شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان تأسیس باشگاههای کوهنوردی و صعودهای ورزشی
شرایط عمومی و اختصاصی متقاضیان تأسیس باشگاههای کوهنوردی و صعودهای ورزشی، مصوب کمیسیون ماده5 وزارت ورزش و جوانان جهت اطلاع و هر گونه اقدام مقتضی ایفاد میگردد.
مقتضی است کلیه باشگاهها، گروهها، موسسات، انجمنها و.... که تمایل به فعالیت ورزشی در زیر مجموعه وزارت ورزش و جوانان را دارند نسبت به اخذ مجوز مذکور اقدام نمایند. بدیهی است کلیه مجوزهای صادر پیشین از تاریخ ابلاغ آئین نامه مذکور ابطال منظور میگردد.
مصوب 23 دیماه 94:
مصوب 14 شهریور 95:
هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی شهرستان مرند اعلام کرد که متاسفانه در برخی از گروه های ورزشی فعالیت های خود را در قالب باشگاه .... در شبکه های مجازی معرفی میکنند خلاف قانون بوده ، اگر دوستان می خواهند در قالب باشگاه فعالییت کنند بایستی از طریق اداره ورزش و جوانان اقدام نمایند .
فراخوان عمومی :
بدینوسیله از تمامی همنوردان مرند و حومه و شهر های همجوار جهت پاکسازی مسیر های گوی زنگی میشوو و همچنین حمل آب و سیمان جهت تعمیر قسمتی از پناهگاه ، به کمک همنوردان عزیز نیازمندیم . لذا از تمامی عاشقان طبیعت دعوت میشود در این فراخوان شرکت پر شوری داشته ، و یکبار دیگر همدلی و یکپارچگی را،با ردیگر به نمایش بگذارند . قبلا" از همکاری تمامی عزیزان کمال تشکر و قدر دانی را داریم .
زمان صعود : روز جمعه مورخه 13/6/94 ساعت 7 صبح
محل تجمع و تحویل وسایل : پای کوه گوی زنگی ( اریحلیق )
با تشکر هیئت کوه نوردی و صعود های ورزشی شهرستان مرند