آیا در کوهنوردی و صعود به ارتفاعات دچار گرفتگی گوش می شویم یا نه؟
انجمن پزشکی کوهستان ایران: با فاصله گرفتن از سطح زمین، گوش دچار گرفتگی یا کاهش قدرت شنوایی میشود. این حالت بیشتر در صعود از ارتفاعات با سرعت بالا همچون استفاده از تله کابین و خودرو قابل لمس می باشد.
گوش میانی که عامل بروز مشکلات گوش در حین ارتفاع گرفتن است به شکل حفرهای در داخل استخوان گیجگاهی است که نسبت به تغییرات فشار محیط آسیب پذیر است.
گوش میانی از طریق لولهای به نام شیپور استاش به حلق راه پیدا میکند. لوله استاش که حالت ارتجاعی دارد در حالت معمول جدارههایش روی یکدیگر خوابیده است هنگامی که فشار داخل حلق زیاد باشد این فشار جدار لوله استاش را از هم باز میکند و هوا به گوش میانی میرسد.
بهترین حالت پرده گوش وقتی است که فشار در دو طرف پرده گوش یعنی فشار داخلی و بیرونی گوش برابر باشد.
هر چه از سطح زمین بالاتر بریم فشار هوا کمتر می شود، در نتیجه هنگام صعود به ارتفاع فشار محیط کمتر از فشار گوش میانی می شود که در این حالت پرده گوش به بیرون منحرف و متورم می شود و گرفتگی گوش احساس می شود.
این گرفتگی با تغییر وضعیت شیپور استاش جبران می شود. باید دقت کرد سرماخوردگی شایعترین عامل بر هم زدن تعادل شیپور استاش است.
البته در ورزش کوهنوردی بدلیل صعود بطئی و آهسته چنین شرایطی بوجود نمی آید و فرد احساس گرفتگی گوش نمی کند ولی در صعود های سریع همچون ارتفاع گرفتن با تله کابین و یا استفاده از خودرو در عبور از گردنه ها این اختلاف فشار بیشتر حس می شود.
تدوین از دکتر حمید مساعدیان - عضو کمیسیون پزشکی اتحادیه جهانی کوهنوردی
شرایطی که یک کوهنوردی باید مد نظر بگیرد
1- ماهیچه های قوی پا
برای کوهنوردی نیاز به ماهیچه های قوی، به خصوص ماهیچه های پا دارید زیرا هنگام بالا رفتن از کوه ماهیچه ها مجبورند وزن بدن و کوله پشتی را تحمل کنند، بنابراین اگر قصد دارید در یک مسیر کوهستانی پیاده روی کنید، یک هفته قبل از آن مواد غذایی حاوی منیزینم مانند سیب زمینی و اسفناج را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از کشیدگی ماهیچه ها پیشگیری کنید. همچنین می توانید از مواد غذایی نمکی مانند بادام زمینی نمکی استفاده کنید.
2- استقامت بدنی بالا
نبض شدید تنفس هنگام بالا رفتن در یک مسیر کوهستانی کم کم با تند شدن شیب افزایش پیدا می کنند بنابراین داشتن استقامت بدنی بالا یکی از مهمترین شرایط جسمی برای پیاده روی کوهستانی است.
3- قدرت تحمل ارتفاع بالا
کسانی که در ارتفاع پایین زندگی می کنند و از نظر جسمی هم کاملا سالم هستند نیز ممکن است در ارتفاعات بالا دچار مشکل شوند زیرا در ارتفاع بالا بدن نیاز به گلبول های قرمز خون بیشتری دارد تا بتواند اکسیژن مورد نیاز را از هوای رقیق بگیرد. در حالت عادی معمولا حدود 24 ساعت طول می کشد تا فرد کاملا با این شرایط سازگاری پیدا کند.
4- قدرت تمرکز طولانی
هنگام پیاده روی در مسیرهای کوهستانی باید حتما حواستان به مسیر پیش رو باشد زیرا در غیر اینصورت ممکن است سکندری بخورید و حتی به پایین پرت شوید. معمولا نوجوانان به دلیل بی توجهی بیشتر در معرض خطر هستند. البته این امر می تواند ناشی از خستگی شدید نیز باشد؛ حتی در حرفه ای ها.
5- چالاکی و چابکی
لازم نیست قهرمان ژیمناستیک باشید اما برای گرفتن بهترین نتیجه باید کمی چالاک باشید. این موضوع باعث حفظ استقلال شما موقع کوهنوردی می شود زیرا دیگر برای عبور از رودخانه یا یک مسیر باریک نیازی به کمک دیگران ندارید
چرا بعد از ورزش عادی وکوهنوردی عضلات درد میگیرند؟
پس از یک فعالیت ورزشی فیبرهای (تارهای) عضلانی تخریب می شوند تا سایز آنها به مرور زمان افزایش یابد. همین باعث ایجاد دردی به نام درد عضلانی با شروع تاخیری» یا DOMS می شود.
✅جالب است بدانید ما هنوز دقیقاً نمیدانیم علت درد عضلانی تاخیری چیست. یکی از توجیهاتی که وجود دارد این است که این درد و گرفتگی ناشی از میکروتروماهایی (ریز ضربه) است که به فیبرهای عضلانی فعال وارد میشود.
?تخریب تارهای عضلانی که در واقع پارگی های میکروسکوپی است موجب درد عضلات می شود. نمونه برداری آزمایشگاهی از عضله در روز بعد از ورزش شدید نشان می دهد، خونریزی و قطع اتصال فیلامان های عضلات (که باعث نگهداری فیبرهای عضلانی می شود) در اثر سائیده شدن آن ها بر روی هم در طی انقباض عضلانی، باعث ایجاد این درد می شود.
?آیا در صورت ادامهی تمرین در شرایط DOMS، ریسک آسیب بیشتر خواهد شد؟
وقتی درد دارید و عضلاتتان گرفته، به سختی میتوانید تمرینات قدرتی را با فرم درست اجرا کنید. از لحاظ تئوری این اتفاق میتواند ریسک آسیب را بالا ببرد.
مطالعهای نشان داده در عضلانی تاخیری، عملکرد دویدن را کاهش داده و میتواند بیومکانیکهای دو را نیز تغییر دهد. اگر شما بیومکانیکهای دویدن را تغییر دهید، باید انتظار داشته باشید که میزان آسیبتان بالاتر برود. ضمنا این مطالعه حاکی از آن بوده که در عضلانی تاخیری میتواند سوخت گیری مجدد ذخایر گلیکوژن در عضلات را به تاخیر بیندازد.
✅بهترین رویکرد این است که طی چند روز اول درد و گرفتگی عضله، تمرینات سبک انجام دهید. اگر با وزنه تمرین میکنید، مقاومت را کم کنید و تکرارهای بیشتر انجام دهید.
بلوغ روانی چیست؟
بلوغ یعنی انکه تلاش برای تغییر دیگران را متوقف ساخته و بر خویش متمرکز شوید.
بلوغ یعنی دیگران را همانگونه که هستند بپذیرید
بالیدگی یعنی به این درک برسید که هر کسی از دیدگاه خودش درست است.
بلوغ یعنی قدرت انکه بتوانید رها کنید و بگذرید.
بلوغ یعنی بجای انتظارات پی در پی از یک رابطه ؛ سخاوتمندانه برای ان تلاش کنید و ببخشید و انرا بسازید.
بلوغ فهم این واقعیت ست که هر انچه کرده اید ؛فقط از برای خود و ارامش تان بوده ست .
بلوغ متوقف کردن مسیری ست که در آن بکوشید که خود را برتر نشان بدهید و به جای ان بر نقاط مثبت دیگران متمرکز بشوید.
بلوغ یعنی انکه بدنبال تایید دیگران نباشید و خودتان را با کسی مقایسه نکنید.
بالیدگی پذیرش خویشتن است به همانگونه که هستید و درک این نکته که تا هنگامی که خود را نپذیریم هیچ تغییری رخ نخواهد داد.
سرطان پوست تبعیض نمی شناسد...!
ضد آفتاب و مراقبت از پوست برای مرد و زن نیاز است.
اشعه ماورا بنفش خورشید اثرات ثابت شده ای بر روی افزایش انواعی از سرطانهای پوست تـسـریع و تـشـدید پـیری چروک پوست و بـدتـر شــدن بـرخـی از بیماریهای پـوسـتی و ایجاد و تشدید لک صورت و کک و مک دارد.
به مواردی که بتوانند از نـفـوذ اشعـه ماورا بـنـفـش به قسمتهای عـمقی اپیدرم ( روی پوست ) و درم جـلوگـیری کـنند را محـافـظ یا ضـد آفتاب می گویند . نحـوه اثر ا ین ضد آفتابها جذب انعکاس اشعه ماورا بنفش می باشد از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلوگیری می کنند
ضد آفتابها دو گونه هستند :
اول : ضد آفـتابـهای فـیزیکی: با انعـکاس اشـعه از رسیدن آن به پـوسـت جـلوگـیری میکنند هـر مانـع فـیزیکی کـه این عمل را انجام دهد از این گروه میباشد مانند پمادهای حاوی اکسید زینک که از نـفـوذ اشعـه به روش انـعکاس آن جـلوگیری میکند. و یا مصرف کلاه لبه دار و حتی نقاب که مانع رسیدن اشعه به پوست میشوند را جزء این گروه به حساب می آورند .
دوم : ضد آفتابهای شیمیائی: این گروه از ضد آفتابها از طریق جذب اشعه از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلو گیری میکنند.
عـیار محافظتی ضد آفتابها : مقـدار جذب اشعه توسط ضد آفتاب را میگویند. هر چه این عـیار بالاتر باشد مقدار جذب اشعه نیز بیشتر می شود .
- در آب و هوای ایران عـیار محافـظـتی بالاتر از۲۰ نیاز میباشد. هر چه اشعه در ناحیه ای مسـتـقـیم تر بتابد باید عیار را بالاتر انتخاب کنیم .
- در مناطق جنوبی ایران اشعه مستقیم تر تابش دارد . هر نوع ضد آفتاب با هر عیاری بیشتر از سه ساعـت روی پوست موثر نیست و باید بعد از ۳ ساعت تکرار شود.
- بیشترین مقدار اشعه در فاصله زمانی ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهـر به زمـیـن میـرسد.در این فاصـله زمانی از قرار گـرفـتن بطـور مستـقـیم در برابر اشعـه آفـتاب اجـتـناب شود.
- افرادی که پوست روشن دارند بیشترین صدمه را از اشعـه میگـیرند و نیاز است این افراد بیشتر مراقب باشند.
- در فعالیتهای روز مره از قبیل کوهنوردی – شنا – اسکی – فوتبال و غیرو حتما” از ضد آفتاب استفاده شود .
- اکثر ضد آفتابها در آب محلول بوده و با شستشو و شنا یا تعریق پاک میشوند و باید مصرف آن تکرار شود.
- در کـودکـان از سن ۶ ماهـگی به بعـد براحـتی میـتوان از ضـد آفـتابهای شیمیائی استفاده کرد – ترکیبات موجود در ضـد آفـتاب مـیـتواند در بعـضی افراد حسـاسـیـت ایـجـاد کـند و بایـد نوع ضد آفتاب در این مواقع عوض شود.
- افرادی که جوش صورت دارند باید از ضـد آفـتابـهـای محلول و یا لوسیون استفاده کنند ; چون کرمها و پماد که چرب میباشند باعث بدتر شدن جوش صورت آنها می گردد .
توجــه : استـفـاده از ضد آفتابها به معـنی ایـمـنی ۱۰۰% نـیـست و باید سایر موارد محافظتی را رعایت نمود .
- استفاده از ضد آفتاب اثرات سوء برای پوست ندارد ؟ مصرف ضد آفتاب هیچ گونه عوارضی ندارد و مفید نیز میباشد ولی انتخاب نوع و مارک ضدآفتاب و درجه محافظتی برای هر پوستی و منطقه ای بسیار مهم میباشد .
نکاتی درباره پاکسازی روزانه پوست صورت
پاکسازی پوست صورت یکی از ارکان مهم زیبایی و بهداشتی پوست است. هدف از پاکسازی روزانه زدودن گرد و غبار، مواد آرایشی و چربی اضافی و آلودگی های مختلف و بازکردن منافذ بسته پوست می باشد.
بیش از دوبار در روز پوست صورت خود را شستو ندهید چون شستشوی بیش از حد باعث تبخیر بیش از حد آب از سطح آن و کاهش میزان چربی پوست و یا تحریک غدد مولد چربی در پوست های چرب می شود بهتر است یکبار صبح و یکبار شب شستشو انجام شود.
بهترین راه پاکسازی پوست صورت استفاده از یک شیر پاک ملایم و در صورت امکان استفاده از لوسیون تونیک بعد از شیرپاک کن است.
در صورت عدم دسترسی به این فرآورده ها بهتر است از یک صابون ملایم مثل صابون بچه یا صابون گلسیرینه استفاده کرد. ترجیحا صبح ها پوست را با آب سرد بشوئید و استفاده از صابون را در انتهای روز انجام دهید. آب سرد بهترین تونیک برای پوست دست شستشو با آب سرد را فراموش نکنید.
یک_ دیدگاه...
يكی از مهمترين اصول دموكراسی كه بايستی در تمامی امور شخصی و اجتماعی يك جامعه جاری و ساری باشد آزادی انتخاب است. ليك اين آزادی در بسياری از موارد با ترفندهای گوناگون و ايجاد تبصرهها و مادههای بهظاهر قانونی خدشهدار و حتی باعث زدودن ماهيت اين اصل اساسی دموكراسی میگردد كه تبعات خاص خود را بدنبال دارد.
از جمله اين موارد میتوان به ساختار مجامع انتخاباتی روسای هياتهای كوهنوردی استانها اشاره كرد.
اين ساختار به گونهای طراحي گرديده كه در نهايت نمیتوان آن را بعنوان روشي صحيح و منطبق بر دموكراسی و انتخاب آزاد دانست و نهايتا نتيجهای جز دوری و جدايی كوهنوردان ذیصلاح و مجرب و كارآزموده را از بدنه و پيكره كوهنوردی آن استان در پی نخواهد داشت.
اينكه مجمع انتخاباتی رئيس يك هيات استان متشكل از نمايندگان مربيان، شهرستانها، قهرمانان و ... باشد شايد در نظر اول منطقی و موجه جلوه كند اما نمیتوان نقش اعمال نفوذها و جناحبندیها و لابیهای مختلف را در انتخاب اين نمايندهها ناديده گرفت؛ بخصوص اين عوامل میتواند در دوره بعدی انتخاب يك رییس هيات به غايت تاثيرگذار باشد؛ چرا كه هيچ سازوكاری نيز براي انتخاب اين نمايندگان وجود ندارد. كمااينكه بسيار ديده شده كه اغلب اين نمايندگان وابسته به يك
جريان خاص وابسته به باشگاه رئيس هيات كنونی است و در واقع رئيس هيات طي دوره مسئوليت خويش اعوان و انصاری را براي چنين روزي فراهم ساخته كه نتيجه آن عدم كارايی يك هيات پس از چند سال است كه بهوضوح قابل رويت میباشد.
از طرفی همين امر باعث گرديده افراد ذیصلاح ديگری كمتر وارد عرصه انتخابات گردند؛ تا آنجا كه گاهاً انتخابات روسای هياتهای استانها با حضور يك نامزد انجام میپذيرد و يا به سبب وجهه اجتماعی و قانونی به كانديداسازی صوری و تصنعی پرداخته میشود.
لذا بنظر میرسد بهترين نحوه انتخاب روسای هياتها بمانند بسياری از نهادهای ديگر از قبيل اصناف، نظام مهندسی، اتحاديهها و ... بجاي آرای پراشكال نمايندگان مذبور از طريق مستقيم آن گروهها انجام پذيرد كه در اين صورت وجهه اجتماعی و قانونی مناسب نيز براي انتخابات ايجاد میگردد.
#علی_کدخدایی
کمکهای اولیه در مارگزیدگی :
هنگام مارگزیدگی باید بدانید چه کارهایی لازم است انجام دهید تا سم از بدن خارج شده یا به بقیه اندامها سرایت نکند و موجب حفظ جان
مصدوم شود
دوستان و همراهان گرامی در صورت مار گزیدگی سعی کنید خونسردی خودتان را حفظ کرده و به فکر نجات مار گزیده باشید
عوامل هایپوترمی و درمان آن:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: کسی که دچار هیپوترمی شده است باید هر چه سریعتر تحت درمان قرار گیرد. تا زمانی که مراقبت های پزشکی از راه برسد اقدامات زیر ضروری است.
۱ – خارج کردن فرد از محیط سرد: ابتدا می بایست فرد را در محلی خشک و دور از باد قرار گیرد، اگر شما قادر به خارج کردن فرد از محیط سرما نیستید به هر طریق ممکن فرد را از معرض سرما و باد محافظت کنید.
۲ – لباسهای خیس را در آورید: در صورتیکه لباس های فرد خیس شده است، آنها را درآورده و بدن فرد را خشک کرده و لباس یا پوشش خشک دیگر پوشانید، سر فرد را بپوشانید. سعی کنید بیمار را زیاد حرکت ندهید. اگر لازم است لباسها را پاره کنید.
۳ – فرد را از زمین سرد جدا کنید: فرد را روی پتو یا سطح گرم دیگری بخوابانید.
۴ – مراقب تنفس فرد باشید: بیمار مبتلا به هیپوترمی شدید ممکن است بیهوش بوده و علامت واضحی از ضربان قلب و یا تنفس نداشته باشد. در صورتیکه تنفس بیمار متوقف شده یا بسیار کم و سطحی است در صورتیکه می توانید احیاء قلبی تنفسی را شروع کنید.
۵ – حرارت بدن خود را تقسیم کنید: او را به همراه فردی دیگر در داخل کیسه خواب یا کیسه نجات قرار دهیم. در صورت امکان اگر این کار را با دو نفر داوطلب انجام دهیم، بهتر است مقداری از لباسهای مصدوم را کم کرده یا کنار بیمار پوست به پوست نتیجه بهتری عایدمان خواهد شد.
۶ – از نوشابه های گرم استفاده شود؛ به او یک نوشابه گرم غیر الکلی و البته بیمار باید بیهوش و قادر به بلع باشد.
در هایپوترمی متوسط تا شدید با یک اورژانس واقعی مواجه هستید و باید هر چه سریع تر اقدامات کمکی را شروع کنید. اگر فرد در کما است و ضربان قلب و فعالیت تنفسی را حس نمی کنید، می بایست اقدامات احیای قلبی و ریوی را شروع کنید.
از گرم کردن سریع بدن فرد نیز می بایست خودداری نمود، و در صورتی که اطمینان به تداوم گرمای ملایم نیز وجود ندارد و احتمال و امکان انتقال بیمار بجای مطمئن تر وجود ندارد می بایست ابتدا بیمار را منتقل کرد، سپس اقدام به گرم کردن وی نمود. از حرکت دادن شدید و ناگهانی بیمار خودداری نمود.
اصول علمی حضور کودکان در ارتفاع:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: بردن کودکان به ارتفاع و در معرض خطر ارتفاع زدگی قرار دادن آنها به هیچ عنوان کار درست و ایمنی نیست و میتواند بخصوص در سنین زیر 6 سال عواقب جدی به همراه داشته باشد.
زیرا علائم ارتفاع زدگی در کودکان مانند بزرگسالان به خوبی قابل تشخیص نیست، ٬سیستم های دفاعی بدن کودکان به اندازه کافی و مانند بزرگسالان تکامل یافته نیستند، ضمن اینکه درمان بسیار سخت تر و حساس تر است.
لذا بردن یک کودک سه ساله به ارتفاع بالای 2500 نباید انجام شود بخصوص برای کودکانی که در ارتفاعات پایین تر زندگی می کنند و با استفاده از خودرو یا تله کابین به سرعت(طی چند ساعت و و نه چند روز و یا ساعتها) به این ارتفاعات آورده می شوند.
لذا وجود جاده تا پناهگاه در سبلان مشکل را بدتر می کند زیرا افزایش ارتفاع با سرعت انجام می شود و خطر ارتفاع زدگی را با از بین بردن فرصت تطابق بدن بیشتر می کند.
استفاده از هر دارویی جهت پیشگیری از ارتفاع زدگی در اطفال ممنوع است بجز در موارد خاص و اجتناب ناپذیر با نظر پزشک و تعیین دوز مناسب که نظارت پزشک نیز عوارض قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی دارو را از بین نمی برد.
بخصوص استازولامید با توجه به عوارض و اثرات آن به هیچ عنوان در کودکان نباید استفاده شود.
لذا تاکید می کنم که به هیچ وجه کودک تان را به پناهگاه سبلان نبرید و حضور ایشان در آبگرم شابیل هم فقط در صورت افزایش تدریجی ارتفاع از اصفهان به شابیل (طی یک تا دو روز نه چند ساعت ) و با پذیرش اندک خطر باقیمانده آن شاید مقدور باشد.
لازم به ذکر است که داستان برای کودکانی که به طور طبیعی در ارتفاعات بالا زندگی می کنند قدری متفاوت است.
توضیح مساعدیان به همین سوال:
سوال یکی یا شاید بسیاری از کوهنوردان در اینحا می آید. بحث کودکان در ارتفاع بحث بسیار حساسی است و لازم است نسبت به حضور کودکان در ارتفاع حساسیت بیشتری بخرج داد:
حضور کودکان کمتر از 8 سال در ارتفاع بیشتر از 2800 تا3000 متر و برای مدت زمان بیش از 6 تا 8 ساعت از نظر پزشکی صحیح نمی باشد. علائم بیماری ارتفاع در کودکان ناشناخته تر و نامشخص تر می باشد. علائمی نظیر اختلال خواب، اختلال غذا خوردن، بی اشتهایی، خواب آلودگی، عدم تعادل و . . . میتواند در کودک ضاهر شده و این علائم از دید والدین مخفی باشد و یا باعلائم خستگی کودکان در ارتفاع و برنامه های کوهنوردی اشتباه گرفته شود. پس بهتر است از صعود اطفال به ارتفاعات بالاتر از 2800 متر جدا پرهیز کرد.
در این مثال و نمونه بهتر است کودک خود را در شابیل نگه داشت و از صعود بیشتر به ارتفاعات بالا جدا پرهیز نمود.
بیاد داشته باشیم:
سلامت کودکان از هر چیز مهمتر است...
ویتامینی که ریسک ابتلا به زوال عقل را کاهش میدهد
در یک مطالعه جدید روی جوندگان، دانشمندان بررسی کردند که چگونه ویتامین K می تواند بر توانایی های شناختی موش های مسن تأثیر بگذارد.
با بالا رفتن سن، خطر ابتلاء به زوال عقل افزایش مییابد. زوال عقل اصطلاحی است که به گروهی از بیماریها گفته میشود و شایعترین آنها بیماری آلزایمر است که میلیونها نفر را تحت تأثیر قرار میدهد.
در حال حاضر هیچ درمانی برای زوال عقل وجود ندارد. با این حال، برخی از داروها در دسترس هستند که میتوانند به رفع علائم کمک کنند. علاوه بر این، محققان به دنبال راههایی برای کاهش شدت علائم یا جلوگیری از پیشرفت سریع بیماری هستند.
نتایج یک مطالعه جدید از دانشگاه المعرفه در عربستان سعودی نشان میدهد که ویتامین K ممکن است در مقابله با زوال شناختی مفید باشد. در مطالعه جدید، دادن مکمل ویتامین K به موشها آزمایش شد.
طبق گفته انجمن آلزایمر، زوال عقل «یک اصطلاح کلی برای از دست دادن حافظه، زبان، حل مسئله و سایر تواناییهای فکری است که به اندازهای شدید است که در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند.»
تصور میشود که بیماری آلزایمر نتیجه تجمع پروتئینهای غیرطبیعی در مغز به نام پلاکهای آمیلوئید است. اینها میتوانند از سیگنال دهی سلولهای مغز جلوگیری کرده و به آنها آسیب برسانند.
بر اساس جدیدترین دادههای انجمن آلزایمر، افراد ۶۵ سال و بالاتر در معرض بالاترین خطر ابتلاء به زوال عقل آلزایمر هستند.
مصرف انواع مختلف ویتامینها و مواد معدنی برای حفظ سلامتی بسیار مهم است. یکی از ویتامینهایی که در سلامت مغز و استخوان نقش دارد ویتامین K است که اغلب در سبزیجات برگ سبز یافت میشود.
پروفسور «محمد الشربینی»، نویسنده ارشد این مطالعه، گفت: «فرایند پیری با بدتر شدن عملکرد مغز مرتبط است. ویتامین K یک ویتامین طبیعی محلول در چربی است که از مغز در برابر ابتلاء به آلزایمر محافظت میکند.»
وی در ادامه افزود: «مصرف مقادیر کافی سبزیجات و میوهها برای حفظ سطح طبیعی ویتامین K رضایت بخش است. با این حال، مکملها نیز در دسترس هستند تا در صورت عدم توانایی در مصرف، جایگزین منابع طبیعی شوند.»
محققان یک آزمایش طولانی ۱۷ ماهه را روی موشها انجام دادند. یک گروه مکمل ویتامین K دریافت کردند و گروه دیگر مکمل ویتامین K دریافت نکردند. موشها در طول مطالعه یک سری تستهای عملکرد شناختی را انجام دادند.
در پایان مطالعه، موشهایی که مکملهای ویتامین K دریافت کردند، سطح اختلالات شناختی، افسردگی و اضطراب شأن کمتر بود. علاوه بر این، این موشها بهبود حافظه مکانی و توانایی یادگیری را تجربه کردند.
پروفسور الشربینی میگوید: «ویتامین K تأثیر بسیار امیدوارکننده ای در جلوگیری از تغییرات رفتاری، عملکردی، بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژیک مرتبط با پیری در مغز موشهای مسن نشان داد.»
منبع: مهر
از مشکلات شایع بانوان در برنامه های کوهنوردی
یکی از چالش های مهم زنان در فعالیت کوه نوردی ، خودداری از نوشیدن آب و مایعات جانشین در صعودهای سراسری و یا گروهی پر تعداد به همراه مردان است که به علت رعایت عرف و فرهنگ جامعه و در دسترس نبودن مکانی امن و نزدیک و دور از دید از دفع ادرار خودداری می نمایند و به همین علت مجبور می شوند که آب و مایعات جانشین در حد مطلوب استفاده نکرده که در نتیجه به طور ارادی خود را دچار آب زدایی پیشرونده می نمایند.
از آنجایی که زنان با مقایسه مردان به لحاظ فیزیولوژیکی جسمانی با داشتن توده چربی بیشتر حدود ده درصد نیاز به آب بیشتری دارند که این مزید بر علت می گردد.
اغلب در صعود های مشترک و پر تعداد که بارها ناظر آن بوده ام ، سرپرستان برنامه ها مکان هایی رابرای توقف و استراحت و تجدید قوای تیم و یا کمپ زنی در نظر میگیرند که نقاط کور و دور از دید ، مناسب و امن برای این مورد وجود ندارد و زنان آگاهانه مجبور به خودداری از نوشیدن آب و سایر مایعات به جهت عدم دفع ادرار می گردند.
تشویق ظاهری و غیر واقعی سرپرست نیز زنان را وادار به ادامه فعالیت نموده و آنان را به سوی آب زدایی پیش رونده می کشاند که حاصل آن جز واماندگی ، خستگی و گرفتگی عضلات و … نیست . زیرا بدن انسان قادر به سازش فعالیت مناسب و مطلوب در شرایط آب زدایی نخواهد بود.
سرپرستی و هدایت تیم تنها به داشتن توان جسمانی لازم ، تجربه و هدایت به سوی قله و … نیست . مهمترین و حیاتی ترین عضله یک سرپرست برای هدایت ایمن ، سالم، دلچسب و موفق ،مغز اوست. به تفکر و بینش عمیق و وسیع اوست . به خوشفکری، تدبر، تیزبینی و هوشمندی اوست. به تصمیم گیری صحیح در شرایط بحران اوست .
شاه کلید سرپرست برای رهبری تیم مغز اوست . سرپرست باید تمام مغز باشد وگرنه هر کسی می تواند سرپرست باشد.
یک خلبان ماهر و آگاه خلبانی است که بداند کی نباید پرواز کند وگرنه هر خلبان کم تجربه ای هم میتواند پرواز کند.
بنا به دلایل بروز خستگی ، ضعف و عدم آمادگی جسمانی لازم ، سهل انگاری و و پوشش لباس های زمستانی و بستن هارنس و تجهیزات فنی در برخی صعودها و یا به معنای واقعی کلمه «تنبلی» و فرار از دفع ادرار ، از نوشیدن آب و مایعات خودداری می نمایند .تا مجبور به دفع ادرار نگردند.
راه چاره آن است که فرصت ها و شرایطی را برای زنان و حتی مردان ، برای افراد تیم فراهم شود تا دفع ادرار امکان پذیر و شرایط نوشیدن آب و مایعات مهیا گردد. وگرنه سرپرست به کشاندن زنان به شرایط بحرانی سهیم خواهد بود. و زنان نیز در هر فرصت مناسب میبایست بدون تعلل اقدام به این عمل نمایند.
به لحاظ علمی این امکان وجود ندارد که بانویی کوه نورد از ابتدای صعود در اوایل صبح تا خاتمه آن در عصر دفع ادرار نداشته باشد و بتواند در حین فعالیت ورزشی خوب آبگیری کرده باشد.
کلیه ها روزانه ۱۷۰ لیتر پلاسمای خون را تصفیه و الکترولیت ها و سایر مواد لازم را بازجذب و یک درصد معادل ۱/۷ لیتر اوره و سایر مواد سمی را به شکل ادرار دفع می کند. واگر این عمل صورت نگیرد عملکرد ورزشی و سلامتی دچار اختلال می گردد.
کم آبی بدن می تواند باعث اشکال در عملکرد فعالیت های استقامتی گردد.
بانویی که آب کافی نمی نوشد به دلیل واماندگی قادر به ادامه صعود نخواهد بود.کم آبی آستانه تحمل بدن را نسبت به فعالیت در هوای گرم کاهش میدهد.
کم آبی نه تنها پاسخ های دمای مرکزی را بالا می برد بلکه مزایای حاصل از آمادگی هوازی بالا و سازگاری با گرمادر رابطه با دمای مرکزی را نیز خنثی می کند.
دلیل سرگیجه بعد از افطار در ماه مبارک رمضان :
خیلیها بعد از خوردن افطاری در ماه مبارک رمضان دچار مشکل سرگیجه و بی حالی میشوند.
به گزارش کارگر آنلاین ، سرگیجه یا سردرد بلافاصله بعد از خوردن افطاری به دلایل زیادی رخ میدهد، اگرچه در بیشتر موارد ناشی از فشار خون پایین است.
سرگیجه بعد از خوردن افطاری اگر نادیده گرفته شود و درمان نشود، سلامتی را به خطر میاندازد، زیرا تکرار فشار خون پایین خطر سکته مغزی یا آنژین صدری را افزایش میدهد.
همچنین، خون رسانی ناکافی مکرر به مغز ممکن است در آینده عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند، بنابراین باید این مشکل را درمان کرد و دست کم نگرفت.
علل سرگیجه بعد از افطار در ماه رمضان
۱- فشار خون پایین
فشار خون پایین یکی از بارزترین شرایطی است که برای بسیاری پس از خوردن غذا باعث سرگیجه، ضعف و لاغری میشود و ممکن است به سمت غش پیش برود.
اگر کاهش فشار خون قابل توجه باشد، ممکن است به بیهوشی موقت منجر شود، اما غیر معمول نیست.
۲- دیابت
مصرف برخی از داروهای دیابت، از جمله انسولین، ممکن است باعث سرگیجه بعد از افطار به دلیل افت بیش از حد قند خون شود.
همچنین افت ناگهانی قند خون غیر دیابتی بعد از خوردن غذا به جای افزایش آن که نادر است منجر به سرگیجه بعد از افطار میشود.
۳- مصرف کافئین
مصرف نوشیدنیهای کافئین دار پس از افطار در برخی افراد باعث سرگیجه میشود؛ زیرا حساسیت به کافئین از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
۴- کم آبی بدن
اگر بدن در اثر ساعات طولانی روزه داری و بی توجهی روزه دار به نوشیدن مایعات فراوان در فاصله زمانی افطار تا سحر، دچار کم آبی شود، ممکن است فرد دچار سرگیجه شود.
۵- شرایط بیماری
بسیاری از بیماریها هستند که ممکن است بعد از افطار باعث سرگیجه شوند، مانند: مشکلات سیستم عصبی، بیماریهای قلبی عروقی، عفونت یا تب، کم خونی و خونریزی داخلی.
نکاتی برای جلوگیری از سرگیجه بعد از افطار در ماه مبارک رمضان
با رعایت این نکات ساده میتوان به راحتی بعد از خوردن افطار در ماه مبارک رمضان دچار سرگیجه نشد:
۱- قبل از خوردن افطار یک یا دو لیوان آب بنوشید
۲- در مصرف کربوهیدراتها زیاده روی نکنید، زیرا بدن آنها را سریع هضم میکند و باعث سرگیجه میشود.
۳- غذا را خوب بجوید و در فواصل زمانی و به مقدار مورد نیاز بدن بخورید.
۴- برای جلوگیری از کم آبی بدن باید مایعات فراوان بنوشید و حداقل ۱۰ لیوان آب بنوشید.
۵- از مصرف الکل، کافئین و نمک زیاد خودداری کنید. اینها عواملی هستند که خطر سرگیجه را بعد از افطار در ماه رمضان افزایش میدهند.
منبع: العین
معرفی سویه XE کووید۱۹/ تاثیر سلنیوم بر کُندشدن روند پیری :
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.
مهمترین اخبار منتشرشده در حوزه بهداشت، درمان و تغذیه در سطح جهان به شرح زیر بودهاند:
تنگی نفس علامت حمله قلبی با کمترین نرخ زنده ماندن است
بر اساس یک مطالعه، تنگی نفس ممکن است نشانهای از حمله قلبی باشد و در مقایسه با افراد دارای علائم معمول درد قفسه سینه، احتمال زنده ماندن در این حالت کمتر است.
سویه جدید کووید ۱۹ موسوم به XE را بهتر بشناسید
طبق گزارش محققان، سویه نوترکیب جدید کووید ۱۹ در بریتانیا کشف شده است.
«لیتیوم» از ابتلاء به زوال عقل محافظت میکند
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض لیتیوم میتواند خطر ابتلاء به زوال عقل را در افراد بالای ۵۰ سال کاهش دهد.
«سلنیوم» در کُندکردن روند پیری مؤثر است
تحقیقات اخیر نشان میدهد که سلنیوم دارای خواص ضد پیری است و حتی ممکن است در برابر بیماریهای مرتبط با سن محافظت کند.
چه نوع میوههای دارای قند فراوان است :
برخی میوهها دارای سطح بالایی از قند هستند که نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد.
ببا توسعه دانش و افزایش آگاهیهای عمومی درباره رژیم غذایی و سلامت بدن، بسیاری از افراد توجه ویژهای به آنچه مصرف میکنند، پیدا کردهاند. یکی از مواد غذایی که افراد حساسیت ویژهای بر روی گنجاندن آن در رژیم غذایی خود دارند، محصولات حاوی قند است.
قند بیشتر به معنای کالری بالاتر و در نتیجه اضافه وزن و چاقی است، البته مصرف متعادل مواد غذایی حاوی قند ضروری است. در این مطلب به میوههایی با بیشترین سطح قند میپردازیم:
۱- انبه: این میوه دارای مواد معدنی و ویتامینهای مختلفی است که برای سلامتی انسان ضروری است. با این حال، انبه دارای میزان بالایی قند است به طوری که یک انبه متوسط ۴۶ گرم قند دارد. این بدان معناست که باید در مصرف این میوه تنها به خوردن چند تکه اکتفا کنید.
۲- انگور: یک فنجان انگور دارای ۲۳ گرم قند است. از آنجا که انگور جزو میوههای آبدار و خوش خوراک است، افراد در مصرف آن زیاده روی میکنند. با این وجود، به دلیل خواص بیشمار انگور نباید آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
۳- گیلاس: یک فنجان گیلاس دارای ۱۸ گرم قند است. بهتر است برای مدیریت مصرف گیلاس، پیش از مصرف تعداد مشخصی از آن را جدا کرده و از مصرف بیشتر خودداری کنید.
۴- گلابی: یک گلابی متوسط نزدیک به ۱۷ گرم شکر دارد. میتوانید تنها چند تکه از آن را با ماست کم چرب مصرف کنید و یا تکههای آن را در سالاد بریزید.
۵- هندوانه: یک قاچ متوسط از هندوانه ۱۷ گرم قند دارد. هندوانه سرشار از آب و الکترولیت است که برای سلامت بدن در روزهای گرم تابستان مفید است. توصیه میشود بیشتر از یک تا دو قاچ هندوانه در روز مصرف نکنید.
۶- انجیر: دو انجیر متوسط ۱۶ گرم قند دارد.
۷- موز: یک موز متوسط ۱۴ گرم شکر دارد.
در کنار میوههای پرقند، میوههایی هم وجود دارد که دارای سطح پایینی از قند هستند. از مهمترین میوههای دارای سطح پایین قند میتوان به آووکادو اشاره کرد. یک آووکادو کمی بیش از یک گرم قند دارد. تمشک نیز جزو میوههای کم قند است به طوری که در هر یک فنجان از آن تنها ۸ گرم قند وجود دارد. توت فرنگی نیز با داشتن ۷ گرم قند در هر فنجان، جزو میوههای کم قند محسوب میشود.
منبع:ایسکانیوز
اشتباهات رایج در ماه مبارک رمضان :
برخی اشتباهات رایج در ماه مبارک رمضان رخ میدهند که باید از آنها پرهیز کنیم.
برخی عادتهای غذایی اشتباه در بین روزه داران در ماه مبارک رمضان رواج دارند و باعث میشوند تا آنها با مشکلات فراوانی که سبب خستگی آنها شده و گاه روزه داری را برای آنها در روز آتی دشوار میکند، روبهرو شوند. برخی از این عادات رایج، بر سلامتی بدنمان اثری منفی دارند.
۱- نوشیدن فراوان آب
چه در زمان سحر و یا قبل از طلوع فجر، بسیاری از افراد بر این باورند که نوشیدن فراوان آب، بدن را در طول روز در ماه رمضان تشنه نگه میدارد. نوشیدن آب زیاد در سحرگاه، کار کلیهها را برای دفع آب زیاد کرده و میل به ادرار را زیاد میکند که ممکن است باعث تشنگی در طول روز شود؛ بنابراین توصیه میشود تا میوههای سرشار از آب مانند هندوانه، طالبی یا سیب در سحرگاه مصرف شوند. نوشیدن آب آشامیدنی باید در فاصله افطار تا سحر قسمت شود و نه آن که تنها در سحری آب زیادی بنوشیم.
۲- نوشیدن آب بلافاصله هنگام افطار
نوشیدن آب سرد بلافاصله به هنگام افطار سبب کاهش حرکت خون به سمت معده و روده میشود. همین امر سبب میشود بدن با مشکلات گوارشی مانند قولنج و یا بروز گرفتگی عضلات روبهرو شود؛ بنابراین کارشناسان تغذیه توصیه میکنند به هنگام افطار آب ولرم و یا شیر با خرما مصرف شود.
هر چند میتوان بعد از افطار برای رفع تشنگی آب سرد نیز نوشید؛ اما به هنگام افطار انجام این کار خطری برای معده محسوب شده و به مشکل در گوارش غذا، چاقی و اسیدی شدن معده پس از افطار منجر می شود. از همین رو باید مراقب این عادت اشتباه در هنگام افطار باشید.
۳- خوردن شیرینی پس از افطار
خوردن شیرینی بلافاصله در هنگام افطار منجر به تراکم چربی در بدن شده و باعث افزایش چاقی و کلسترول در بدن میشود. از همین رو باید اندکی پیش از خوردن شیرینی ها صبر کنید و در ابتدا نیز با تکهای کوچک از شیرینی شروع کنید. همچنین باید بدانید بهتر است حداکثر یک یا دوبار در هفته شیرینی مصرف کنید و نه آن که مصرف شیرینی روزانه باشد.
۴- نخوردن میوه ها
میوه منبع مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی است که بدن در ماه مبارک رمضان به آن نیاز دارد. میوه به مبارزه با چاقی و کاهش وزن انسان کمک میکند. از همین رو ضروری است در خلال این ماه به مصرف میوه اهتمام ورزید.
۵- مصرف زیاد ترشی، نمک و ادویه
نمک و ادویه دشمن بدن شما است. خوردن غذاهای شور و یا ترشی ها به دفع آب در بدن منجر میشود. بدین سبب احساس تشنگی دائم فرد روزه دار به خصوص در فردای آن روز میشود. مصرف زیاد این مواد سبب بروز ضربان نامنظم قلب خواهد شد.
۶- افطار با غذاهای چرب
شروع افطار با غذاهای سرشار از چربی نیز از مهمترین اشتباهات رایجی است که باید از آن در ماه مبارک رمضان اجتناب کنید. سعی کنید از غذاهای سرخ شده و چرب دوری کنید. بهتر است افطارتان را با غذاهای دارای قند ساده که گوارش آن آسان است، آغاز کنید.
شاید بهترین چیزی که یک روزه دار میتواند روزه خود را با آن افطار کند، خرما باشد؛ چرا که خرما سرشار از قندهایی است که سریع جذب بدن میشوند و نیازی به فرآیندهای پیچیده در بدن ندارند. همین امر نیز سبب افزایش قند خون به شکلی متعادل و آسان میشود.
۷- نخوردن سحری
باید بدانید وعده افطار هرگز به تنهایی برای این که بدن بتواند تمامی مواد لازم را به دست آورد، کافی نیست. در واقع وعده سحری در دوران روزه داری بسیار مهم است و برای همین به روزه داران توصیه میشود از این که چه میزان وعده سحری حاوی عناصر ضروری برای بدن است، اطمینان حاصل کنند. بنابراین خوردن دو وعده غذایی در طول ماه رمضان (سحر و افطار) سبب میشود تا سیستم ایمنی بدن فعالتر شود و همین امر نیز روند گوارش را تقویت میکند.
طبق اعلام کارشناسان تغذیه، ضروری است وعده سحر شامل غذاهای دارای کربوهیدراتهای پیچیده و فیبر باشد تا زمان زیادی برای گوارش آنها لازم باشد؛ چرا که این مسئله به داشتن احساس سیری در فرد در طول روز کمک میکند. برای همین منظور افراد روزه دار میتوانند از برنج قهوه ای، سیب زمینی، نانهای سبوس دار، غلات، لوبیا، جو و سیب زمینی شیرین استفاده کنند.
۸- ورزش نکردن
برخی از افراد از انجام ورزش در ماه رمضان غفلت میورزند، اما ورزش فواید بسیاری برای تمامی بدن دارد و تاثیر آن به کاهش وزن محدود نمیشود.
بهترین زمان ورزش هم در این ماه، یک ساعت پیش از افطار در صورت امکان و یا دست کم دو ساعت بعد از افطار است.
منبع:ایسکانیوز
روزه داران وعده شام چه بخورند؟
مقدار پروتئینی که روزهداران در وعده شام میخورند باید کمی بیشتر از مقدار پروتئینی باشد که در وعده سحر مصرف میکنند
دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و رژیمشناسی گفت: طبیعتا انتظار این است که ما نیازهایمان را در ایام روزهداری تامین کنیم و اگر نیازهای بدن تامین نشود ممکن است آسیب ببیند؛ خصوصا کسانی که نیاز بالاتری دارند مانند مادران باردار، مادران شیرده و نوجوانان در حال رشد حتما باید دریافت غذایی کاملا علمی داشته باشند و گروههای غذایی به اندازه کافی دریافت کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی کلینیک تغذیه جهاد دانشگاهی علوم پزشکی افزود: مدت روزهداری در فصل بهار بیشتر از فصل سرد سال است. گاهی ۱۵ تا ۱۶ ساعت ممکن است روزهداری زمان ببرد و در چنین شرایطی طبیعتا خیلی سخت است که بتوانیم سه وعده غذایی را بگنجانیم ولی حتی در چنین شرایطی بهتر است ما سه وعده غذایی داشته باشیم. بهتر است با یک شیر گرم، چای ولرم، سوپ یا غذای سبک همراه با دو خرما یا بیسکوییت یا شیرینی یک افطار سبک و اولیه داشته باشیم. این امر باعث میشود تمایل فرد به خوردن کاهش پیدا کند. این توصیه در هر فردی ممکن است نسبت به فرد دیگر تفاوت داشته باشد اما اگر بهطور عموم افراد این اصول را رعایت کنند دریافت غذایی متعادلی خواهند داشت زیرا نزدیک افطار، قند خون روزهداران افت پیدا میکند و این مسأله باعث پرخوری فرد روزهدار میشود، بنابراین بهتر است ما یک افطار سبک را حتما در برنامه غذاییمان داشته باشیم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به سیناپرس گفت: برای اینکه بدن وارد فاز کاتابولیسم پروتئین نشود بهتر است پروتئین در وعده شام روزه داران بیشتر شود تا بدن تحلیل عضله نداشته باشد. از طرف دیگر وقتی روزهدار در وعده شام پروتئین به اندازه کافی بخورد و به میزان متعادل در وعده سحر نیز پروتئین مصرف کند، میتواند از دفع آب بدن جلوگیری کند؛ اگر روزهدار بیش از اندازه در وعده سحر پروتئین بخورد، این مساله باعث دفع بیشتر آب از بدنش میشود و تشنگی بهدنبال دارد؛ از سوی دیگر این میزان بالای پروتئین در وعده شام و میزان متعادلش در سحر کمک میکند ما در طول دوران ماه مبارک رمضان تحلیل عضلات نداشته باشیم. متاسفانه گاهی روزهداران در پایان ماه رمضان عضلات خود را از دست میدهند اما در مقابل یک تا دو برابر چربی اضافی پیدا میکنند که اصلا مناسب نیست.
منبع:جام جم
بیماری پارکینسون چیست و چه علائمی دارد؟
تنوع غذایی مطلوب و تغذیه سالم، ورزش منظم و خواب کافی میتواند به افراد مبتلا به بیماری پارکینسون کمک کند تا سلامت خود را بهبود بخشیده و کیفیت زندگی خود را افزایش دهند.
پارکینسون بیماری است که در اثر ابتلا به آن تعداد سلول های عصبی که انتقال دهنده عصبی دوپامین را به سلول های دیگر می رسانند، کاهش پیدا میکند.
با گسترش مرگ سلولی به بخشهای بزرگتر مغز، بخش های بیشتری تحت تاثیر این عارضه قرار میگیرند و این موضوع منجر به تشدید اختلالات حرکتی و غیرحرکتی می شود.
بیماری پارکینسون یک بیماری شایع است که با افزایش سن، کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجاییکه علت دقیق پارکینسون ناشناخته است، روشهای پیشگیری از این بیماری نیز همچون یک راز باقی مانده است.
شروع زودهنگام بیماری پارکینسون می تواند یک تشخیص نگران کننده باشد زیرا به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد و خانواده اش تاثیر می گذارد. هنگامیکه فرد در سنین پایینتر به پارکینسون دچار شود، احتمال ارتباط ژنتیکی آن نیز بیشتر است. همچنین ممکن است پیشرفت متفاوتی نسبت به این بیماری در افراد مسن داشته باشد. آگاهی از علائم بیماری می تواند به فرد کمک کند تا در مراحل اولیه تحت کنترل قرار گیرد.
در حالیکه رژیم غذایی خاصی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد اما بیشتر افراد مبتلا به این بیماری برای حفظ سلامت کلی خود باید از انواع غلات کامل، سبزیجات، میوه ها، شیر و محصولات لبنی و غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت و لوبیا استفاده کنند. همچنین مصرف خوراکیهایی از جمله خشکبار، روغن زیتون، ماهی و تخم مرغ به دلیل چربی های مفید توصیه می شود. تنوع غذایی مطلوب به بیمار کمک می کند تا انرژی، پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر مورد نیاز برای سلامتی را دریافت کنند.
در مراحل پیشرفته بیماری ممکن است به تنظیم زمان مصرف پروتئین بر اساس برنامه دارویی به منظور بهبود اثربخشی داروها نیاز باشد. علاوه بر مصرف دارو، راه های زیادی وجود دارد که افراد مبتلا به بیماری پارکینسون می توانند سلامت و تندرستی خود را بهبود بخشند، توانمندی جسمی خود را حفظ کنند، علائم بیماری را کاهش دهند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرند. مهمترین اقدامات برای کنترل علائم این اختلال، انجام منظم حرکات ورزشی، مصرف آب به مقدار کافی و خواب مطلوب است. علاوه بر این، یوگا، ماساژ یا حرکت درمانی، طب سوزنی و غیره نیز روشهایی عالی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پارکینسون هستند.
منبع:ایسکانیوز
با آرزوی سلامتی تمامی دوستان و همراهان گرامی
کوهنوردان با تست ورزش آشنا شوند:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: تست ورزش بهترین راه شناخت و پیشگیری از بیماری های قلبی در کوهنوردان است.
تست #ورزش یکی از مهم ترین روش های بررسی بیماری رگ های کرونری قلب است. زمانی که بیمار شروع به ورزش می کند، عضلات نیاز بیشتری به خون رسانی دارند و بنابراین قلب مجبور است تندتر و قوی تر ضربان بزند.
به این ترتیب حین ورزش، خود قلب از همه اعضای بدن فعال تر بوده و نیاز به خون رسانی بیشتری دارد.
در یک قلب سالم رگ های کرونری می توانند جوابگوی این نیاز افزایش یافته باشند، اما زمانی که رگ های کرونری دچار تنگی هستند از عهده این کار بر نمی آیند و قلب دچار کمبود خون رسانی و کمبود اکسیژن شده و متعاقب آن دچار درد می شود.
در این شرایط تغییراتی در نوار قلبی، فشارخون و ضربان قلبی ایجاد می شود که بیماری را آشکار می سازد. این موضوع اساس به وجود آمدن تست ورزش است.
از تست ورزش علاوه بر تشخیص تنگی کرونر، در بیماران تشخیص داده شده نیز برای تعیین سطح فعالیت قابل تحمل بیمار استفاده می شود و همچنین بعد از آنفارکتوس قلبی برای سنجش میزان تحمل قلب به کار می رود.
تست ورزش چگونه انجام می شود؟
بیمار در حالی که به طور مداوم نوار قلب، فشارخون و ضربان قلبش ثبت می شود روی یک دستگاه تردمیل راه می رود.
به تدریج سرعت دستگاه اضافه می شود، اگر بیمار بتواند تا حد نهایی ضربان مجاز قلبی خود فعالیت کرده و دچار مشکل نشود تست قطع می شود و این به مفهوم منفی بودن تست و سلامت فرد است اما در صورتی که تغییراتی خاص در نوار قلب یا فشار خون در حین تست ورزش ایجاد شود تشخیص تنگی رگ های کرونری داده می شود.
حد نهایی ضربان مجاز قلب مساوی با (سن ـ ۲۲۰) ضرب در ۰/۸۵ به عبارتی در یک فرد ۴۰ ساله این عدد برابر با ۱۵۳ است: ۱۵۳= ۸۵/۰ � (۴۰ ـ ۲۲۰) و به همین ترتیب حد نهایی ضربان مجاز قلب برای فرد ۶۰ ساله برابر ۱۳۶ خواهد شد.
از این فرمول در بررسی فشار وارد شده به قلب در حین ورزش نیز می توان استفاده کرد.
به عنوان مثال اگر حین کوهنوردی، ضربان قلب یک کوهنورد ۴۰ ساله بیش از ۱۵۳ بود به معنای فشار زیاد به قلب بوده و او باید حرکتش را آرام تر کند. در صورتی که به هر دلیل بیمار قادر به ورزش نباشد برای ایجاد فشار به قلب می توان از داروها کمک گرفت.
بعد از تزریق برخی از داروها در صورتی که رگ های کرونری دچار تنگی باشند، تغییراتی در قلب ایجاد می شود که با استفاده از اکوکاردیوگرافی یا اسکن هسته ای قابل تشخیص است.
کوهنوردان همواره باید از سلامتی قلب خود اطمینان داشته باشند. بیشتر مشکلات پیش آمده قلبی در کوهستان از عدم اطلاع کافی از وضعیت سلامتی قلبی است.
نتیجه: مشکلات قلبی و فشارخون را جدی بگیرید.
آسپرین در ارتفاع؛ آری یا نه؟؟!!:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: آیا استفاده از آسپیرین در ارتفاع بالا به منظور رقیق کردن خون و عملکرد بهتر قلب مجاز است؟
بر اساس تحقیقات بعمل آمده آسپیرین اثرات بسیار مفیدی بر بدن انسان دارد و امروزه بعد از 100 سال از کشف آن هنوز به اثرات مفیدتر و فواید آن بیشتر پی می برند. ولی آیا آسپیرین در ورزش کوهنوردی در ارتفاعات بالا برای بهبود عملکرد قلب و عروق چنین تاثیرات مثبتی نیز دارد؟
آسپیرین به اصطلاح رقیق کننده خون است، البته اصطلاح صحیح آن به تاخیر اندازنده لخته شدن خون است ولی بین عوام مردم اینگونه معرفی شده که رقیق کننده خون است و برای رقیق کردن خون هیچ چیز جای مایعات چه بصورت تزریقی و چه آشامیدنی را نمی گیرد و این باور باید در بین کوهنوردان بوجود آید که تنها رقیق کننده خون که می تواند پبشگیری کننده از یخ زدگی اندامها و گرمازدگی و تشدید ارتفاع گرفتگی باشد همانا مصرف کافی مایعات است( بهر نوع ممکن که می توان مصرف کرد چه آشامیدنی و چه تزریقی).
در علم پزشکی با توجه به فواید بسیار قرص آسپیرین ثابت گردیده که این قرص برای افرادی که مشکلات قلبی عروقی دارند بسیار مفید است و برای افرادی که در زمینه بیماریهای قلبی عروقی مشکلی ندارند تاثیری ندارد.
ضمنا مصرف آسپیرین عوارضی هم دارد و آن تاثیر روی معده و ایجاد زخم معده است که بسیاری از افراد از این عارضه قرص آسپیرین بی اطلاع ند و بصورت خودسر از این قرص استفاده می کنند و از عوارض آن غافل اند.
پژوهشگران می گویند کسانی که بیماری های جدی قلبی و عروقی ندارند، نباید برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی آسپرین مصرف کنند. مصرف آسپرین می تواند موجب خونریزی جدی داخلی شود و همچنین مانع مرگ های ناشی از بیماری های قلبی و عروقی نیز نمی شود.
استفاده از آسپرین با دوز پایین در کسانی که دارای بیماری های قلبی و عروقی هستند و دچار سکته قلبی یا مغزی شده اند برای جلوگیری از تشدید این بیماری ها توصیه می شود.
نتیجه مطالعاتی که بر روی 95 هزار بیمار در انگلستان در سالهای 2005 تا 2010 صورت گرفته از این توصیه به دلیل عارضه جدی خونریزی معده حمایت نمی کند.
به خصوص که تاثیر مصرف آسپیرین حتی برای آنان که تجویز می شود در جلوگیری از مرگ بیماران چندان قابل توجه نیست.
انجمن پزشکی کوهستان ایران به کوهنوردان توصیه می کند که قبل از مشورت با پزشک خود، آسپرین را به طور روزانه و خودسر مصرف نکنند. (بهترین راه برای کاهش خطر بیماری قلبی همانا ورزش کردن بخصوص ورزش کوهنوردی، سیگار نکشیدن، مصرف غذاهایی که چربی اشباع شده اش کم است، خوردن میوه و سبزیجات است.بنابر این مصرف بی رویه قرص آسپیرین چه برای کوهنوردان و چه افراد عادی بهیچوجه سفارش نشده و حداقل اینکه اگر عوارضی نداشته باشد فوایدی نیز ندارد و فقط برای افرادی که بیماریهای قلبی عروقی دارند سفارش گردیده است.
تدوین از دکتر حمید مساعدیان
عضو کمیسیون پزشکی اتحادیه جهانی کوهنوردی
وزارت توریسم نپال برای بهار۲۰۲۲ تا تاریخ ۸ آوریل (جمعه۱۹ فروردین) تعداد ۲۰۴ پرمیت(اجازه صعود) به کوهستان اورست صادر کرده است:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: بیشترین اجازه صعود به ایالات متحده آمریکا با ۵۱ اجازه صعود تعلق دارد که در میان آنها ۱۱ عضو کوهنوردان سیاهپوست آمریکایی با نام تیم" فول سیرکل"هستند که قصد صعود قله اورست را با استفاده از اکسیژن کمکی دارند.
استفان نستلر
پی نوشت: در لیستی که وزارت توریسم نپال باذکر نام کشورها در ۱۹ فروردین (۸ آوریل) انتشار داده است، از جمهوری اسلامی ایران تا کنون "یک نفر" اجازه صعود دریافت کرده است این در حالیست که کوهنوردان کشورمان در صدد صعود به قله های مختلف ۸۰۰۰ متری در نپال هستند:
آقای عزیز عبدی و خانم ها سارا صفری و افسانه حسامی فر در صدد صعود به قله اورست هستند.
آقای سیاوش شهباز زاده در تلاش صعود به قله لوتسه است.
در عین حال کوهنورد حرفه ای کشورمان آقای رضا شهلایی در صدد صعود به "قله ماکالو" به ارتفاع ۸۴۶۳ متر است.
او در کارنامه ۸۰۰۰متری های خود، قلل "اورست، کانچن جونگا، k2، آناپورنا و نانگاپاربات" را با اقتدار صعود کرده است.
?️ نکات ساده ای که در کوه ما را از خطرات بزرگی نجات می دهند:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: نکاتی که تحت عنوان قوانین ۴ در ۴ برای سلامتی کوهنوردان توسط اتحادیه جهانی کوهنوردی و UIAA منتشر شده است برای شما آورده شده است.
به نظر می رسد که حتی عمل کردن به همین موارد مختصر هم دشوار است ولی مسلما بسیار مفید است و ما را در جهت انجام سالم تر ورزش کوهنوردی یاری می کند.
قبل از ترک خانه جهت برنامه اهداف و سطح برنامه را با وضعیت واقعی میزان سلامت و آمادگی جسمانی فعلی خودتان تنظیم کنید. با خودتان روراست باشید.
هر گونه بیماری مزمن باید تا حد ایده ال درمان شود. به همراه داشتن داروی مصرفی به اندازه کل طول مدت برنامه را فراموش نکنید. حتما مقدار داروی ذخیره نیز به صورت جداگانه جهت استفاده در مواقع از دست رفتن منبع اصلی دارو به همراه داشته باشید.
اگر در مورد سلامتی خود مشکوک هستید با پزشک مشورت کنید.
لوازم پزشکی شخصی متناسب با خود را فراهم کنید و قبل از برنامه نحوه استفاده از آنها را فرا گیرید. استفاده از بیمه را فراموش نکنید.
قبل از رفتن به کوه در محل برنامه گزارش محلی وضعیت آب و هوا را بررسی کنید و از وضعیت راه ها و مسیر ها آگاهی کسب کنبد و برنامه خود را بر اساس این موارد هماهنگ کنید.
در محلی مناسب یا نزد فردی مورد اعتماد برنامه خود را ثبت کنید. اطلااعاتی نظیر مسافت برنامه، مسیر مورد نظر، زمان تخمینی برگشت و …
لوازم اولیه و ضروری مانند خوارک و آب کافی، پوشاک اضافی، لوازم اورژانس، کیف کمک های اولیه، کیت بفا، عینک و کلاه و غبره را فراموش نکنید.
شماره تماس های های محلی خدمات امداد و نجات را یاد داشت کنید.
در طول برنامه ۳۰ دقیقه ی اول مسیر را به آهستگی و آرامش حرکت کنید تا بدن شما به تدریج و به طور مناسب گرم و آماده شود.
حداقل هر ۲ یا ۳ ساعت استراحت کنید و بخورید و بیاشامید! شما باید کم بخورید ولی به میزان زیاد بنوشید. رژیمی غنی از کربوهیدرات های پیچیده مانند بیسکوییت و غلات مصرف کنید. از مصرف الکل پرهیز کنید.
کودکان و افراد مسن ذخیره فیزیکی محدودتری دارند و نیاز بیشتری به خوردن، نوشیدن و استراحت دارند.
در ارتفاعات بالاتر از ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ در صورت ممکن بودن شرایط ارتفاع محل خوابیدن را بیش از ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر در هر ۲۴ ساعت افزایش ندهید و بعد از گذشت هر ۳ روز یک شب اضافه بدون افزایش ارتفاع سپری کنید. در صورت امکان از خوابیدن در بالا ترین نقطه ای که در طول روز به آن می رسید خودداری کنید و جهت خواب از ارتفاع کم کنید.
در زمان بروز یک اتفاق در مواقع خراب شدن هوا از قله یا خط الراس پایین بیایید، منطقه ویا فرتا را ترک کنید. در زمان طوفان از درختان بلند و ستون های برق دوری کنید. از پناه گرفتن در غار های کوچک و زیر طاقچه ها خودداری کنید.
افراد آسیب دیده یا بیمار به هیچ عنوان نباید تنها گذاشته شوند.
( نکته : اختلاف زبان یک فاکتور خطر محسوب می شود! فردی که در کنار بیمار می ماند یابد با او هم زبان باشد) . درمان های لازم را انجام دهید و از سرد شدن فرد جلوگیری کنید و در صورت نیاز برای کمک تماس بگیرید.
اگر فردی در هر نقطه ای از مسیر احساس ناخوشی و بیماری کرد به سرعت به چگونگی برگشت فکر کنید. اگر شما در ارتفاع بیمار شدید بیماری شما به علت ارتفاع است تا زمانی که خلاف آن اثبات شود. از صعود بیشتر خودداری کنید و در صورت احساس بیماری شدید یا وخیم تر شدن حالتان به صورت از ارتفاع خود کم کنید.
حواستان به دقت به موقعیتتان در منطقه بر اساس نقشه یا GPS باشد. آگاهی صحیح از محل دقیقتان یه پیدا کردن شما توسط تیم امداد و نجات در موارد اورژانس کمک زیادی می کند
?️ در روزهای بارانی از جمله در فصل بهار ،صاعقه خطرناک است و می تواند مرگبار باشد:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: رعد و برق، آذرخش یا صاعقه تخلیه الکتریسیته بسیار سریع و شدید بین ابر و زمین است. اما تندر تخلیه الکتریسیته بین دو ابر و یا درون یک ابر وسیع و ضخیم اتفاق می افتد که خطری متوجه انسان و غیره نخواهد بود.
جراحات ناشی از صاعقه می تواند خفیف، متوسط و یا وخیم باشد. از کز خوردن موی سر تا زغال شدن بدن، متغیر است.
رعد و برق در بهار و پاییز بیشتر از فصول دیگر به وقوع می پیوندد و در اوایل صبح و طول شب بیشترین اصابت را دارد. در نزدیکی خط استوا بیشتر و در قطبین کمتر است.
تحت شرایطی خاص، هوای گرم با بار مثبت از پایین به بالا صعود کرده و در برخورد با توده ابری سرد تیره و زیر سیاه، متراکم در ارتفاعات نزدیک به زمین و باران زا به نام کومولوس و کومولو نیمبوس، صاعقه را ایجاد می کند.
⚡️#صاعقه شدید در هنگام برخورد با زمین مانند بمب عمل می کند و گاه تا ۱۸۰۰ درجه حرارت ایجاد می کند.
گاهی گزارش گردیده است همچون ذوب شدن گردن بند طلا بر روی سینه دختری در کوهستان حاکی از این واقعیت است.
⚡️رعد و برق در برخورد با زمین موج انفجار نیز تولید می کند، موجی که انسان را می تواند به هوا پرتاب نماید.
طبق آمار جهانی مرگ و میر در صاعقه برای انسان در محدوده ۱۰ تا ۱۲ درصد است و بیش از نیمی از قربانیان در همان لحظات اول تسلیم مرگ می شوند.
علائم هشدار دهنده خطر و ظهور شرایط بحران به هنگام صاعقه:
این نشانه ها به شما هشدار جدی می دهند که به میدان مغناطیسی ممنوعه که اصابت آذرخش قریب الوقوع است، وارد شده اید:
سیخ سیخ شدن موی سر و بدن
شنیدن صدای وز وز و ترق تروق در هوا. مشاهده ابر گل کلمی در آسمان.
ظهور جرقه های ریز آبی رنگ بر روی اشیائ فلزی همراه مثل کلنگ و غیره.
احساس نوعی گزش و برق گرفتگی ضعیف در تماس انگشتان با صخره و سنگ های تیز.
احساس بویی شبیه به بوی سیر(به علت وجود گاز اوزن در هوا).
ایجاد اختلال و یا خرابی در دستگاه هایی از قبیل تلفن همراه، چراغ پیشانی، جی پی اس، رادیو و سایر دستگاه های الکتریکی همراه و یا در قطب نما.
اصلی ترین قانون در صاعقه، توجه به هر گونه تغییر ناگهانی هوا و الگوهای آب و هوایی می باشد.
به یاد داشته باشید که مهم ترین هشدار قبل از بروز خطر و شرایط بحرانی، تغییر دما و شرایط جوی بهم ریخته و پر تلاطم و #حرکت سریع ابر های زیر سیاه و اغلب به همراه ریزش باران و تگرگ شدید به ویژه در بهار می باشد که این تغییرات در مناطق کوهستانی شدید تر و سریع تر و ناگهانی تر می باشد.
شناخت دقیق رفتار ابر های خطر ناک، به ویژه در کوهستان، نیاز به کسب تجربه فراوان و دانش مربوط به آن دارد. تجربه و دانشی که توان تصمیم گیری در انتخاب بهترین راهکار ها را در برخورد با شرایط حساس و بحرانی پیش روی شخص می گذارد.
رفتار متفاوت و غیر متعارف پرندگان و پرواز آنها به سوی مناطق پایین تر و یا فرار ناگهانی و هراسان جانوران آن ناحیه که بارها این موارد مشاهده شده، نشانه بروز یک اتفاق خطر ناک در شرف وقوع است.
و مراقب باشید.
در ورزش کوهنوردی مراعات چند مطلب برای تک تک عزیزان مهم و ضروری است . وچرا !!!!
چون ورزش کوهنوردی مستقیما با سیستم قلب و عروق ورزشکار ارتباط دارد از این رو ما باید در وحله اول در بالا بردن استقامت قلب و عروق تلاش کنیم .
فعالیت هایی که هر هفته در کوه انجام می دهیم کافی نبوده بلکه باعث عواملی از قبیل تمرین زدگی، تحلیل عضلات، آسیب دیدگی، کوفتگی عضلات، گرفتگی عضلات ، آسیب های جزئی و کلی در قسمت کمر، زانو و مچ پا که شایع ترین آسیب ها در کوهنوردی است دچار شوند .
کوهنوردانی که می خواهند با بدنی آماده و به دور از آسیب دیدگی فعالیت مستمر داشته باشند :
۱- دویدن با شدت متوسط در دو تایم ده دقیقه ای در سالن یا هوای آزاد (هر هفته دو یا سه بار)
۲- دوچرخه سواری : یک روز در میان با ۵ یا ۶ کیلومتر راندن علاوه بر تقویت قلب و عروق باعث تقویت عضلات چهارسر ران ، کشاله ران ، ساق پا و عضلات پشتی می شود که همیشه عملکرد این عضلات در کوهنوردی محسوس است .
۳- شنا : چون برخی از افراد شنا را به صورت تفریح انجام می دهند باید با درنظر گرفتن زمان و یا مسافت باشد یعنی کوهنورد باید دو تایم ۷ دقیقه ای یا مثلا در مجموع بتواند در یک وعده شنا بیش از هزار متر را شنا کند .
بازگشت به حالت اولیه : این مسئله مهمی در ورزش بخصوص در ورزش های زمان بر می باشد که با انجام ریکاوری یا همان فعالیت هایی که باعث می شود که بدن به حالت اولیه برگردد .
فواید ریکاوری:
۱- بازگشت کل بدن به حالت اول.
۲- جلوگیری از آسیب های متعدد در بدن .
۳- ایجاد آرامش و تنظیم ضربان قلب .
۴- جلوگیری از انباشت اسید لاکتیک (که همان خام شدن و کوفتگی عضلات است که در بین کوهنوردان رایج است) در عضلات .
۵- آمادگی و سرحال نگه داشتن بدن برای صعود های بعدی.
فعالیت هایی که می توان با آن ریکاوری انجام داد :
۱- انجام کشش های آرام بعد از صعود .
۲- رفتن به سونا، جکورزی، راه رفتن در آب .
۳- پیگیری تمرینات دویدن با شدت کم .
۴- مصرف غذاهای پروتئینی برای جلوگیری از تحلیل عضلات .
۵- مصرف مایعات .
هر كوهنوردی كه بصورت مستمر و جدی فعالیت میكند میداند كه یك كوهنوردی سنگین یكروزه چه فشار شدیدی را بر بدن وارد میكند. برای حفظ انعطافپذیری، توان و استقامت عضلانی شما به یك برنامه غذایی و همچنین جذب آب مناسب در قبل ،حین و پس از صعودتان نیازمندید.
شب قبل از صعود
اگر شما دارید خودتون را برای یك برنامه یك روزه كوهنوردی آماده میكنید بهتر است كه شام شب قبل از برنامهتان تا حد زیادی برپایه مواد غذایی كربوهیدراتدار مانند غلات سبوسدار، حبوبات ومیوههای سرشار از مواد مغذی باشد.
این رژیم غذایی به شما كمك میكند كه گلیکوژن ماهیچههایتان كه منبع اصلی سوختوساز در فعالیتهای شدید ورزشی است تامین میشود. حدود 65 درصد كالری مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن باید از كربوهیدارت تامین شود. برخی پروتئینهای بدون چربی مانند سینهمرغ و برخی چربیهای غیراشباع و سالم چون روغن زیتون ازجمله مواد مغذی است كه بهتراست در وعده شام شما باشد.
خوراكهای پیشنهادی شب قبل از صعود:
ماكارونی گندم كامل،به همراه گوشت قرمز و سس قرمز و سبزیجات
برنج قهوهای مرغ و سبزیجات
پوره سیب زمینی، نان سبوس دار و سبزیجات
صبحانه روز صعود
حدود یك الی دو ساعت قبل از آغاز فعالیت كوهنوردیتان صبحانهای با حدود 4000 كیلوكالری انرژی میل كنید. این صبحانه بهتر است كه شامل كربوهیدراتهایی باشد كه به راحتی هضم شوند و همچنین دو فنجان نوشیدنی كه بهتر است قهوه باشد.
از خوردن مواد غذایی با فیبر بالا و چرب و با پروتئین زیاد اجتناب كنیدچرا كه این مواد خیلی سریع از سیستم گوارش خارج شده و منجر به این میشود كه شما خیلی زود در حین فعالیت نیازمند قضای حاجت شود.
خواركهای پیشنهادی صبحانه روز صعود:
بلغور جو دوسر بهمراه عسل و گردو و زغال اخته
كیك و آبمیوه و توت فرنگی
ماست و میوه خشك و شیرینی كشمشی
حین صعود:
هنگام صعود فعالیت شدید بدنی شما باعث میشودكه ذخیره سوخت عضلات شما ته بكشد. برای جلوگیری از این امر به ازای هر ساعت فعالیت 30 تا 60 گرم كربوهیدرات با قابلیت هضم سریع را میل كنید در انتخاب خوراكیهایتان علاوه بر ارزش غذایی به فاكتور كم حجم بودن و قابلیت حمل و نگهداری آسان نیز توجه كنید.
یك كوهنورد نباید خود را مثل یك زندانی از خوراكیها و مواد مغذی محروم كند و همیشه در كوله خود به اندازه كافی خوراكی همراه داشته باشید.
خوراكیهای پیشنهادی حین صعود:
معجونی از عسل و تكههای موز
میوههای خشك مثل: زردآلود، انجیر و خرما
كراكر با كره سیب و بادام
هرنوع ماده غذایی دارای انرژی كه حداقل 50درصد كالری آن از كربوهیدرات تهیه شده با شد (1 گرم كربوهیدارت 4 گرم انرژی دارد)
این رژیم غذایی به شما كمك میكند كه گلیکوژن ماهیچههایتان كه منبع اصلی سوختوساز در فعالیتهای شدید ورزشی است تامین میشود. حدود 65 درصد كالری مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن باید از كربوهیدارت تامین شود. برخی پروتئینهای بدون چربی مانند سینهمرغ و برخی چربیهای غیراشباع و سالم چون روغن زیتون ازجمله مواد مغذی است كه بهتراست در وعده شام شما باشد.
خوراكهای پیشنهادی شب قبل از صعود:
ماكارونی گندم كامل،به همراه گوشت قرمز و سس قرمز و سبزیجات
برنج قهوهای مرغ و سبزیجات
پوره سیب زمینی، نان سبوس دار و سبزیجات
صبحانه روز صعود
حدود یك الی دو ساعت قبل از آغاز فعالیت كوهنوردیتان صبحانهای با حدود 4000 كیلوكالری انرژی میل كنید. این صبحانه بهتر است كه شامل كربوهیدراتهایی باشد كه به راحتی هضم شوند و همچنین دو فنجان نوشیدنی كه بهتر است قهوه باشد.
از خوردن مواد غذایی با فیبر بالا و چرب و با پروتئین زیاد اجتناب كنیدچرا كه این مواد خیلی سریع از سیستم گوارش خارج شده و منجر به این میشود كه شما خیلی زود در حین فعالیت نیازمند قضای حاجت شود.
خواركهای پیشنهادی صبحانه روز صعود:
بلغور جو دوسر بهمراه عسل و گردو و زغال اخته
كیك و آبمیوه و توت فرنگی
ماست و میوه خشك و شیرینی كشمشی
حین صعود:
هنگام صعود فعالیت شدید بدنی شما باعث میشودكه ذخیره سوخت عضلات شما ته بكشد. برای جلوگیری از این امر به ازای هر ساعت فعالیت 30 تا 60 گرم كربوهیدرات با قابلیت هضم سریع را میل كنید در انتخاب خوراكیهایتان علاوه بر ارزش غذایی به فاكتور كم حجم بودن و قابلیت حمل و نگهداری آسان نیز توجه كنید.
یك كوهنورد نباید خود را مثل یك زندانی از خوراكیها و مواد مغذی محروم كند و همیشه در كوله خود به اندازه كافی خوراكی همراه داشته باشید.
خوراكیهای پیشنهادی حین صعود:
معجونی از عسل و تكههای موز
میوههای خشك مثل: زردآلود، انجیر و خرما
كراكر با كره سیب و بادام
هرنوع ماده غذایی دارای انرژی كه حداقل 50درصد كالری آن از كربوهیدرات تهیه شده با شد (1 گرم كربوهیدارت 4 گرم انرژی دارد)
کولاک و مه شدید در کوهستان چیست؟
پدیده ای خطرناک برای کوهنوردان که از در آمیختن توده ی هوای سرد ، بارش برف ، مه غلیظ و باد شدید در ارتفاع بیش از ۳۰۰۰متر به وجود می آید.
ابن نوع کولاک با کولاک معمولی و عادی کوهستان متفاوت است و باید علائم آن را شناخت و سریعآ واکنش نشان داد.
آیا در کولاک و مه شدید باید کوهنوردی کرد؟
جواب خیر است.
تمام برنامه های موفق کوهنوردی در سطح جهان (حتی در زمستان) در یک پنجره هوای مناسب به دست می آید.
اگر در میانه برنامه ای کولاک و مه شدید پیش بیاید همه اعضای تیم ملزم به مانند در چادر یا در پناهگاه هستند.
در برنامه های یک روزه اگر چنین پدیده ای پیش آید باید سریعا به ارتفاعات پایین تر فرود رفت.
آیا کولاک و مه شدید را میتوان پیشبینی کرد؟
جواب خیر است.
این پدیده ای خطرناک و خاص و منحصر به فرد در کوهستان است، هر چند پیشبینی و علم هواشناسی میتواند هوای سرد، باد شدید و ابر و مه و بارش ها و کولاک های عادی را تا حدود زیادی پیشبینی کند اما کولاک و مه شدید به یک باره و در اثر برخورد همین عوامل به طور ناگهانی در کوهستان به وجود می آید و میتواند مانند دامی گریبان کوهنوردان را گرفته آن ها را به ورطه نابودی کشد.
تا کنون کوهنوردان نامدار بسیاری جان به این پدیده کوهستانی ناخوشایند اما هیجان انگیز سپرده اند.
کولاک و مه شدید در چه فصلی رخ میدهد؟
با توجه به تغییرات اقلیمی و آب و هوایی این پدیده ممکن است از اواخر مهرماه تا پایان فروردین ماه در کوهستان های کشور ما رخ دهد.
۵ دی سال ۱۳۹۹ این پدیده آب و هوایی در اطراف توچال تهران که در میانه روز به طوفانی مهیب بدل شد متاسفانه جان دوازده نفر ار همنوردان مان را گرفت.
نتیجه ؛
شاید بتوان در هوای سرد ، در هنگام مه ، در باد شدید و در هنگام بارش و باران و برف کوهنوردی کرد.....
اما در هنگام کولاک و مه شدید هرگز!!!
✍️ ذبیح آله حمیدی
?️ باشگاه ها و حوادث کوهستان:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: طی دهه اخیر شاهد بر آنیم که باشگاه های کوهنوردی به شکلی قارچ گونه و به عنوان بنگاه های اقتصادی در جامعه کوهنوردی سر بر آورده اند. بنگاه هایی که «پول» تنها معیار ارزش های آنها به شمار می رود. این گروه از باشگاه ها بر آنند که در حاشیه برنامه های مشتری پسند خود به منظور کسب وجهه ای بیشتر و در جهت درآمدزایی فزون تر، طی یک فصل چند برنامه فنی و جدی کوهنوردی را نیز در تقویم خود جای دهند.
برنامه های زمستانی قواعد و شرایط خاص خود را می طلبد. تجهیزات و لوازم مناسب فصل، توان فعالیت در شرایط سخت، آموزش های کاربردی، طرح و برنامه مدون، تعداد نفرات تیم، همسانی نفرات، شرایط آب و هوا و حتی شرایط زمینی و برف و بسیاری دیگر از جمله ی این تمهیدات است که هر یک در جایگاه خود قابل بررسی هستند.
علاوه بر سرپرست و مسئول فنی تیم، مسئولیت قضایی و اجتماعی عدم توجه به این موارد به باشگاهی که مجوز برنامه را صادر می کند ارتباط مستقیم دارد و همچنان که به به و چه چه موفقیت های برنامه از آن باشگاه است، پیامدهای ناشی از حوادث هم به عهده آنها است. بدیهی است با برگزاری مراسم و تشریفات اجتماعی هرچند که باشکوه باشد، نمی توان تبعات درازمدت را بر خانواده و بازماندگان آن حادثه نادیده گرفت.
حادثه دره اندرسم در سال 86، ریزش بهمن جاده دیزین در سال 88 و حادثه برودپیک در سال 92 و بسیاری از حوادث دیگر از این قبیل، زخمی عمیق برای همیشه بر دل و جان خانواده ها بر جای نهاده است.
البته ما عادت کرده ایم در پی هر رویداد و حادثه ای با این استدلال که جامعه ملتهب است، بجای واکاوی علت، سکوت کرده و کالبدشکافی آن را به زمان دیگری که هیچگاه فرا نمی رسد، بسپاریم.
به غلط گفته می شود «حادثه خبر نمی کند» چه جمله ی بی محتوایی! و چه راحت با این منطق صورت مسئله را پاک می کنیم. در جهانی که هر حرکتش بر اساس قانونمندی خاص است، چگونه است که حادثه خبر نمی کند؟! اتفاقا حادثه به خوبی خبر می کند و این ما هستیم که گوش مان را بر خبر می بندیم. حادثه زمانی پیش می آید که قانونمندی حاکم بر آن نادیده گرفته می شود و وظیفه مهم باشگاه ها بررسی، تجزیه و تحلیل این قانونمندی هاست و توجه به پیامدهای ناگوار آن.
در پایان آنچه ذهنم را به خود مشغول داشته، این است که در حادثه «کل جنو» طرف سوم کیست؟ و چه مسئولیتی دارد؟
علی کدخدایی - مربی کوهنوردی
انجمن پزشکی کوهستان ایران
حرفی برای گفتن؛ قهر طبیعت یا عذر و بهانه...
انجمن پزشکی کوهستان ایران: کوهستان اکنون صحنه رویارویی همه کسانی شده که بی مقدمه و بدون ساز و برگ خود را به آنجا رسانده تا عکسی به یادگار با همراهان گرفته تا به عهد خود وفادار بمانند. نگارنده و یا هیچ کس مدعی و یا مالک کوهستان نبوده و یا هیچ امدادگری منجی حوادث در کمین مسافرین کوهستان نیست، اما تمام شواهد و سوابق و نیز دروس پایه کوهنوردی حاکی از آن است که حجم عظیم راهیان کوه که علاقه ای به آموزش نداشته و از عضویت در باشگاهها و نهادهای کوهنوردی سر باز زده و پرهیز می کنند و یا اظهار بی اطلاعی و ناله و شکوه از گرانی لوازم و هزینه های جاری ورزش کوهنوردی دارند و برخی نیز اتفاقی مهمان ناخوانده و به خیال خود برای تفریح و تفنن آمده اند و فضای کوهستان را محل مناسب عیش و نوش خویش می پندارند که به ظاهر گوش شنوایی هم نیست.
از خاطر برده اند که چنانچه در اندک زمانی ناغافل و بی ملاحظه در دام خشم طبیعت و شرایط جوی ناپایدار مواجه شوند بی تردید در لحظات اولیه و در ثانیه های آغاز صلابت و سرسختی کوهستان حتی فرصت وداع با همرهان را هم نخواهند داشت.
قهر طبیعت و صحنه رویارویی انسان با عوارض کوهستان همیشه با سر آغاز و مقدمه همراه نیست. ترحمی در آن نخواهد بود. ضعف و قوت و نیز توانمندی مهمانان ناخوانده را تفسیر نمی کند. فرصت و استخاره ای در کار نمی باشد. شدت و حدت گردباد و تگرگ هماوردی سترگ بوده و به کوهنورد ناآشنا به موازین وخلق و خوی کوهنوردی رحم نمی کند و کوهنورد ناغافل را بطور نابهنگام غافلگیر می کند و عرصه را به مهمان ناخوانده تنگ می کند مواردی که اشاره شده تصویر سازی کاذب و ترسناک از قهر طبیعت نیست.
تهدید و شعار برای ایجاد رعب و وحشت نبوده و یا تصعیف اراده و توانمندی انسان به قصد و یا عمد نیست. بلکه از واقعیت های ویژه کوهستان و مناسبات نابرابر انسان با ذات طبیعت و شرایط ناپایدار جوی می باشد که سوابق و خاطرات تلخ و شیرین آن به مراتب و به دفعات حتی در دامنه ها و پایین دست کوهستان در سال های اخیر و دور دست بخصوص در فصول سرد سال شاهد صحنه های فجیع آن بوده ایم که در اندک زمان مبتدیان و ناآگاهانی که فاقد تجهیزات هستند را به نقطه بحران و بی تعارف به کام مرگ هدایت می کند و چنانچه برخی لجاجت و عدم اطاعت نمایند به کسی رحم نمی کند.
حادثه آفرینان آگاهند که نابخشوده در صف ایستاده اند، لذا عدم آمادگی جسمانی و نداشتن لوازم کافی و نیز عدم شناخت از عوارض کوهستان منجر به خسارات اسف ناکی می گردد که هزینه آن چندین برابر و بی گمان جبران ناپذیری است که در ازای تجهیزات و آموزش به عذر و بهانه همواره بر زبان توجیه می گردد و نیز در خاتمه ماجرا پشیمانی و حزن و اندوه بیکران برای بازماندگان و همراهان بجا مانده خواهد بود که با خاطری تلخ برای همیشه با تلاوت فاتحه و یا شاخه گلی به پایان می رسد.
فرجی پور آذر ۱۴۰۰
چگونه از حمله گرگها در امان باشیم؟
گرگها حیوانات درنده و قدرتمندی هستند. هرچند اغلب به انسانها حمله نمیکنند اما باید راهکاری برای مواجهه با آنها بیابیم تا در صورت برخورد با آنها جان سالم به در ببریم. در اینجا به برخی از این راهکارها اشاره شده است.
? فرار از حمله گرگها
- مراقب باشید گرگ شما را نبیند. اگر شما زودتر گرگ را دیدید، به آرامی و در سکوت منطقه را ترک کنید. توجه داشته باشید اگر چه گرگها معمولا تنها هستند اما جایی که گرگی مشاهده شد ممکن است تعداد دیگری از گرگها در آن منطقه باشند.
– اگر گرگ شما را دید، هرگز به گرگ پشت نکنید. در حالی عقبنشینی کنید که رو به گرگ و چشم در چشمان او هستید، زیرا اگر پشت به گرگ باشید غریزه شکار او تحریک میشود.
– هرگز در حال دویدن از گرگها فرار نکنید زیرا همانند آنچه گذشت ممکن است گرگ شما را به چشم طعمع و شکار دیده و امکان حمله به شما بیشتر میشود.
? پاسخ به حمله
- تا حد امکان با گرگ گلاویز نشوید مگر چاره دیگری نداشته باشید. نفس عمیق بکشید و تمرکز خود را حفظ کنید، گرگها جانوران باهوشی هستند و ترس شما را احساس میکنند. در حالی که صدهای بلند از خود در میآورید، چشم در چشم از منطقه دور شوید.
– اگر گرگ به شما حمله کرد با سنگ، چوب، اسپری، باتوم و یا هر وسیله دیگری از خود دفاع و گرگ را دور کنید. در این حالت به هیچ عنوان اجازه ندهید گرگ پشت شما قرار بگیرد، به درخت یا قطعه سنگ بزرگی تکیه کنید.
– اگر موفق به راندن و پس زدن گرگ نشدید، روی درخت یا صخرهای بروید.
– اگر بصورت دستهجمعی حرکت میکنید توجه داشته باشید که کودکان یا آسیبدیدگان را در مرکز گروه قرار دهید. هدف گرگها در ابتدا حمله به ضعیفترین فرد گروه است، گرگها از دور گَله یا جمعیت را زیر نظر دارند و منتظر هستند تا کوچکترین خطا یا انحرافی مشاهده کنند تا با داخل شدن به جمعیت ایجاد شکاف کنند.
– اگر با سگ خود کوهنوردی می کنید، توجه کنید که سگ حتماً در معرض دید شما باشد. مدفوع سگ را از روی زمین جمعآوری کنید. سگها و گرگها عادت دارند تا با ادرار و مدفوع قلمرو خود را تعیین کنند، ادرار و مدفوع سگ شما میتواند گرگها را با این فکر که به قلمرو آنها تجاوز شده به حمله ترغیب کند.
? برپایی کمپ و نکات مربوط به آن :
- اگر بصورت گروه و دسته هستید، سر و صدای زیاد ایجاد کنید. گرگها زوزه میکشند تا قلمرو خود را نشان دهند و سر وصدای زیاد شما برای گرگها این پیغام را به همراه دارد که شما قلمرو خود را محافظت میکنید، در نتیجه صدای بلندتر شما ممکن است گرگها را از منطقه براند.
– هرگز صدای زوزه گرگها را تقلید نکنید، این کار ممکن است گرگهای تنها را به سمت شما بکشد.
– سرپناه و جانپناهی دفاعی بنا کنید. به این منظور اطراف چادر و کمپ خود را با چوب و سنگ فراوان بپوشانید. این امر می تواند مانع داخل شدن گرگها به کمپ شما شود.
– آتش روشن کنید، گرگها از آتش و دود فراری هستند چون آتش و دود را خطری برای خود محسوب میکنند.
ترجمه: پویا سلیمانی
?️ چرا بعضی #کوهنوردان در دراز مدت دچار کمردرد یا زانو درد میشوند؟؟
انجمن پزشکی کوهستان ایران:
۱...کوله کشی سنگین بدفعات...چیدن کوله یکی ازفنون اصلی کوه نوردی است که متاسفانه اصلابدان توجه نمیشود.
۲...کوله غیراستاندارد....خریدن تجهیزات بروز و استاندارد درکوه نوردی درواقع سرمایه گذاریست برای سلامت که بدان توجه نمیشود.
۳....کفش نامناسب...
متاسفانه مشاهده میشود عزیزان دربرنامه های سبک مثل
< شیوشگان.1> ازکفش های کهنه و رده خارج استفاده میکنند ، بگمان اینکه ضرورتی نداردکفش درست وحسابی بپاکنند واین نشان دهنده فقر اگاهی ما از کار کرد تجهیزات است...
عزیزان هرکفشی طول عمروساعت مشخصی داردکه استفاده تاسرحدپاره شده کفش درواقع جفابه بدن محترممان است...
درکوه <شیوشگان.1> هم باید همون کفش خوب خوبمون را بپوشیم...
۴....کوه نوردی افراطی...
بدن نیازمند ریکاوری بعداز هر بار برنامه هست که مابدان کمترتوجه میکنیم.
۵.....بدن مابرای آمادگی دربرنامه های کوه وسنگ ودره حتمابایددرطول هفته تمرینات باشگاهی رازیر نظر مربیان تجربه کند...
انعطاف وقدرت بدنی دستها و زانوها و کمر در حمل کوله و دست به سنگ و کار باطناب فرود یاصعود لازمه این ورزش است ...
عکس العمل بموقع نیاز به امادگی جسمانی و هماهنگ تمام اعضاء بدن دارد وگرنه میتواند اسیب جدی به زانوها و ستون فقرات وارد اورد.
۶....مصرف کم اب دربرنامه ها که متاسفانه همه به ان بی توجه ایم...
۷....عدم استفاده از باتوم یاعصای کوه نوردی باید در برنامه هاخصوصا سنگین حتما از دو باتوم استفاده کرد.
۸.....عدم مراجعه به پزشک تامرحله ای که دیگرجبرانش سخت است.
۹....عدم تغذیه مناسب قبل وحین و بعد خصوصا در برنامه های سنگین....
۱۰...عدم گام برداری صحیح هم در صعود وهم درفرود...
وگاهاسرعت زیاد خصوصا درفرود که متاسفانه این بند را همه بشدت گرفتار شیم....
۱۱...فرود از شن اسکی هاخصوصا با کوله سنگین بدون اموزش اصولی برای کوتاه کردن مسیر...
که #بشدت اسیب رساننده است به مچ پاوزانوهاوکمر...
این طبلی هست که صدایش بعدها درمیاید.
۱۲....عدم پوشانیدن بدن خصوصا ناحیه کمردرتوقف های بین مسیر درحالیکه #تعریق داشته ایم.
۱۳....مثلی نظامی هست که میگه :اگر ده دقیقه وقت برای استراحت دارید ۹ دقیقه را صرف صاف کردن واماده کردن محل خواب بکنید و یک دقیقه بخوابید...
انصافا کدامیک ازمااین دو اصل رارعایت کرده ایم که شب رادر شیب و یا جای ناهموار بسر نبرده باشیم.
۱۴....خوابیدن در چادر بیشتر از تعدادظرفیت ...
درچنین موقعی فقط شب را در چادر بسر میبریم ولی استراحت و خوابی که نیاز بدن است درکارنیست .ضمن اینکه کمبود جا ستون فقرات را قطعا نشانه میرود.
۱۵....زمان جابجایی باوانت ها اصلابه جایگیری اصولی توجه نمیکنیم....
۱۶....#پرش از روی سنگ ها وناهمواری ها که بشدت اسیب میرساند...
۱۷....#گرم نکردن بدن قبل ازحرکت ...
همه این مواردکه عرض شد در طی یه دوره کوهنوردی ، فرد را درگیر و زمین گیر میکند خصوصا درناحیه ستون فقرات و زانو و مهره های گردن....
✍️عباس کمالالدینی
تهیه و تنظیم از : سلیمانپور