لیستی از تصورات اشتباه جامعه کوهنوردی درباره غارنوردی
که متاسفانه برخی افراد برای سو استفاده بر ثبات آن تشدید می ورزند:
1- غارنوردی زیرمجموعه کوهنوردی است. (غارنوردی در کشورهای مبدا این فعالیت بیشتر از یکصد و بیست سال سابقه سازمانی رسمی دارد و از کوهنوردی سوا است. البته سازمان های مربوط به کوهنوردی هم در این کشورها راه خود را پیش می روند.) غارنوردی زیرمجموعه کوهنوردی نبوده، نیست و نخواهد بود.
2- غارنوردی رشته ورزشی کوهستانی است. (اگر عبارت ورزش کوهستانی را به انگلیسی در گوگل سرچ کنید به لیستی از رشته های ورزشی کوهستانی منتشر شده در ویکی پدیا خواهید رسید که غارنوردی را در آن نمیابید.) غارنوردی رشته ورزشی کوهستانی نیست.
3- غارنوردی از غارشناسی جدا است. (در تمام سازمان های مربوط به غار در جهان غارنوردی پایه و اصل فعالیت است که در اهداف و نتایج مبتنی بر تعاریف غارشناسی مدیریت می شود. این سازمانهای مردم نهاد با عنوان های انجمن غارنوردی یا غارشناسی یا فدراسیون های غارشناسی فعالیت می کنند.) غارنوردی نه تنها از غارشناسی جدا نیست بلکه بدون غارنوردی نه غاری کشف می شود و نه میتوان غارشناسی را تکمیل کرد.
4- در جهان فدراسیون غارنوردی داریم. (متاسفانه این یک ادعای غیر واقعی بوده که در رسانه های جمعی هم ایراد شده است.) در جهان فدراسیون غارنوردی نداریم.
5- به دلیل اینکه برای رسیدن به غارها از کوه ها بالا میرویم پس غارنوردی را باید رشته ای زیر مجموعه کوهنوردی بدانیم. (ما در سرزمین های غیر از کوهستان نیز غار داریم. در کویرها غار موجود است. در دریاها غار موجود است. در جنگل ها غار موجود است. در قطب ها غار موجود است. حتی در زیر دریاها هم غار موجود است و این تصور که فقط در کوه ها غار پیدا شود غلط است.) برای رسیدن به همه غارها لازم نیست از کوه ها بالا برویم.
6- کوهنورد بودن برای غارنورد بودن کافی یا لازم است. (در جهان هزاران کلوپ غارشناسی و غارنورد وجود دارد که تعداد بسیاری از آنها کوهنورد نبوده و نیستند و شاید بعضی اصلا به این فعالیت متمایل نباشند اما غارنوردان موفقی هستند. به عنوان مثال فقط در کشورهای اتحادیه اروپا دو هزار کلوپ غارشناسی با پنجاه هزار عضو وجود دارد که طبق آموزش های اصیل غانوردی فعالیت می کنند نه کوهنوردی.) اموزش و تجهیزات کوهنوردی نه تنها برای غارنوردی مفید یا لازم نیست بلکه در مواردی خطرناک هم هست.
7- غارهای عمیق مثل قله های بلند هستند و لمس انتهای غار عمیق مانند فتح قله های بلند است. (هدف غارنوردان ماهر جستجو، کشف، کاوش و حفاظت از غارها است و در این هدف کوچک و بزرگ یا عمودی و افقی بودن آن مهم نیست. اگر غاری کشف و نقشه بردادی شود دیگر پیمایش یا لمس انتهای آن برایشان اهمیتی ندارد و سراغ کشف ناشناخته های جدید میروند. کشف کردن برای غارنوردان مهم تر از فتح کردن است. به علاوه اینکه ورود افراد بیشتر باعث آلودگی و تخریب غارها است. متاسفانه کوهنوردان برای لمس انتهای غاری کشف شده و نقشه دار افتخار میکنند و حتی برخی حاضرند جان خود را در این راه فدا کنند که در جامعه غارنوردی کاری کم اهمیت است.) آنچه که مسلم است در جامعه کوهنوردی مشکل بزرگی مبنی بر عدم درک اصالت غارنوردی و تاریخ آن در جهان وجود دارد. 8- غارنوردی در خارج از کشور افتخار آمیز است. (در هر کشوری غارنوردان آن سعی میکنند غارهای منطقه خود را بیشتر شناسایی کرده و در کار اکتشاف غارهای آن منطقه باشند تا هم به وطن خود خدمت کرده و هم هزینه های کمتری برای کسب افتخار در غارنوردی متحمل شوند. حتی برخی از آنها از دوستان خارجی خود پذیرایی کرده تا غارهای وطن شان را بیشتر کشف کنند.) متاسفانه اینکه غارنوردی هزاران غار کشف نشده کشور خود را رها کرده و در کار اکتشاف غارهای کشورهای دیگر باشد و حتی در غارهای عمیق کشف شده خارجی پیمایش کند در جامعه کوهنوردی کاری افتخار آمیز معرفی میشود که در پیشگاه غارنوردان ماهر ارزش و اهمیتی ندارد. کشف غارهای وطن کاری مفید برای جامعه و طبیعت ما است که نباید این توان و زمان برای جایی که از ما توان بیشتری دارند صرف شده و هدر رود.
9- غارنورد بهتر یا ماهرتر را فقط می توان در غارهای طناب خور و در عمیق ترین آنها یافت و هر چه عمیق تر بروی غارنورد بهتری خواهی بود. (این تصور اشتباه مبتنی بر تصور صرفا ورزشی به غارنوردی در جامعه کوهنوردی ما است که متاسفانه تا کنون فقط توان درک بخش ورزشی غارنوردی را داشته و برخی افراد سو استفاده گر هم با دروغ و پنهان کاری مانع از بروز و آگاهی درباره بخشهای متنوع و پیچیده غیر ورزشی غارنوردی بوده اند. مثلا غواصی در غار که امروزه در بین غارنوردان بیشتر مورد توجه است کلا یک فعالیت ورزشی نبوده و از آن به عنوان اکستریم اکتیویتی نام می برند، به معنی فعالیت فوق العاده؛ در این فعالیت شخص در آب غوطه ور بوده و فقط مفصل مچ پای وی حرکت میکند و در بیشتر مواقع حتی ضربان قلب او نیز افزایش نمیابد. دومین غار طولانی جهان هم سیستم زیر آبی سک اکتون مکزیکو است که بیشتر از سیصد کیلومتر طول دارد و تماما با غواصی در غار کشف شده است.
10- غارنوردی رشته ورزشی است. برای داشتن رشته ورزشی باید مبانی و پایه آن موجود باشد، مثلا اینکه قوانین ورزشی تعریف شده و مشخص باشند مثل آن که بسکت بال و هندبال را میتوان با استناد به چنین قوانینی از هم جدا کرد. وجود باشگاه های ورزشی و فدراسیون های کشوری برای مدیریت و تهیه مسابقات ملی و منطقه ای، تاسیس لیگ های برتز و دسته اول و دوم، تهیه و پشتیبانی تیم های ملی بزرگسالان و جوانان و...، تربیت مربی و داور ورزشی، که در تمام کشورهای فعال موجود باشد.
خوشبختانه برای غارنوردی چنین زیربنایی به صورت جامع در کشورهای فعال موجود نیست و غارنوردی نه مسابقه دارد و نه تیم ملی یا باشگاهی و در واقع اهداف اصیل غارنوردی مسابقه ای ورزشی نیست بلکه بر اساس شناخت و حفاظت از طبیعت است.
غارنوردی یک فعالیت تمام ورزشی نیست بلکه در برخی بخش ها از ورزش برای رسیدن به اهداف کمک میگیرد.
جلال زارعی - پاییز 1395
زیباترین غار مرمرین دنیا
دریاچه کاررا (Carrera Lake) یا دریاچه بوینس آیرس در منطقه پاتاگونیا در مرز آرژانتین و شیلی واقع شده. این دریاچه توسط رشته کوههای آند احاطه شده و از طریق رودخانه بیکر (Baker River) به اقیانوس آرام متصل میشه.
اینجا عمیق ترین دریاچه آمریکای جنوبیه که ماهی های قزل آلای اون خیلی معروفه. اما جذاب ترین قسمت کاررا، غارهای سنگ مرمر هستن که درست در وسط دریاچه قرار دارن. این غارهای دیدنی بیش از 6200 سال قبل، بر اثر عملکرد امواج ایجاد شدن.
برخورد آبهای دریاچه با دیواره های مرمرین این غارها فوق العاده دیدنی و جذابه و مواد معدنی طبیعی در بین سنگ مرمر، رنگ های متنوعی در این صخره ها ایجاد کرده به طوری که طیفی از رنگ های آبی همراه با لیمویی و صورتی، اون رو به یکی از زیباترین مناظر دنیا تبدیل کرده.
برای بازدید از این غارها فقط در صورتی که شرایط آب و هوایی و دریاچه مناسب باشه میشه از قایق های کوچک و قایق های پارویی استفاده کرد.
بزرگترین غار یخی جهان با طول بیش از 42 کیلومتر در ورفن اتریش و حدود 40 کیلومتری جنوب Salzburg واقع شده و در سال بیش از 200 هزار گردشگر از آن دیدن میکنند.
این غار در داخل کوه Hochkogel در بخش Tennengebirge از رشته کوههای آلپ قرار دارد و اولین کشف رسمی آن توسط Anton Posselt که یک دانشمند از منطقه Salzburg بود، رخ داد.
تنها 200 متر ابتدایی این غار توسط آنتون کشف شد و در سال 1880 یافتههای او در یک مجله کوهنوردی منتشر شد، ولی به سرعت فراموش شد و علت آن باور آن روزهای مردم بود که فکر میکردند غار تنها میتواند ورودی جهنم باشد.
بزرگترین غار یخی جهان از سنگ آهک و یخ ساخته شده و ورودی آن در تمام طول سال برای حفظ کردن شرایط طبیعی غار باز است.
وزش باد خنک به داخل غار در فصل سرما موجب یخ زدن برفها و وزش باد سرد در تابستان در محوطه غار مانع ذوب شدن برف و یخ میشود.
بازدیدکنندگان هر ساله از ابتدای ماه می تا 26 ماه اکتبر میتوانند از این غار بازدید کنند؛ دیدن هر گروه توریستی از غار حدود یک ساعت و پانزده دقیقه طول میکشد.
به نقل ازخبرگزاری فارس
r
آخرین اخبار از حادثه غار پراو از زبان سرپرست برنامه
در چند روز گذشته خبرهایی مبنی بر بروز حادثه برای یک بانوی غارنورد در « غار پراو» کرمانشاه در فضای مجازی منتشر شد .
خبرها حاکی از این بود که یکی از اعضای یک گروه 19 نفره غارنوردی که از روز چهارشنبه 21 مهر ماه 1395 از استانهای مختلف جهت پیمایش غار پراو به این غار عزیمت کرده بودند در مسیر بازگشت به دلیل تخلیه انرژی و هایپوترمی دچار حادثه شده و از ادامه مسیر باز می ماند.
خبرهای ضد و نقیضی در این رابطه منتشر شد که از مصدومیت دونفر از غارنوردان حکایت داشت. در این خبرها اشاره شده بود که فرد حادثه دیده توسط همنوردان خود تا چاه هجدهم بالاکشی شده و در این مکان متوقف شده است.
ظاهرا فرد حادثه دیده خانم « الهام شینتی » از غارنوردان استان فارس بوده است . در برخی از گزارشاتی که شب گذشته منتشر شد اشاره شده بود که تا شب گذشته ( جمعه 23 مهر 1395) مصدوم هنوز دز نزدیکی چاه هجدهم بوده و شرایط جسمانی وی نامساعد می باشد.
اما صبح امروز ( شنبه 24 مهر 1395 ) این خبر توسط پیمان یاوری ( از دست اندر کاران هلال احمر استان کرمانشاه ) تکذیب و اعلام شد که مصدوم به همراه کلیه نفرات گروه نیمه شب گذشته به سلامت از غار خارج شده و به کمک نیروهای امدادی از طریق بالگرد به میدان پراو منتقل شده است.
اندکی بعد گزارش حادثه به قلم « یوسف سورنی نیا » سرپرست برنامه فوق در فضای مجازی منتشر شد که می توانید آن را در ادامه ببینید :
لازم به توضیح است که سورنی نیا در گفتگو با خبرنگار کوه نامه ضمن تکذیب کلیه خبرهای منتشر شده در این مدت ، با انتقاد از انتشار اخبار نادرست و دامن زدن به شایعات توسط برخی کانالها و گروه های مجازی اعلام کرد: هیچ گونه حادثه ناگواری در کار نبوده و تنها مشکل به وجود آمده برای این بانوی غارنورد خستگی و از دست دادن انرژی بوده است که با مدیریت سرپرست و اعضای تیم برطرف شده و برنامه هر چند با 12 ساعت تاخیر ولی با سلامت کامل نفرات به اتمام رسیده است.
تیم ما متشکل از ۲۰ غارنورد که همگی دوره های غارنوردی رو دیده اند و مدتها در این زمینه فعالند روز سه شنبه ۲۰ مهر 1395 با برنامه ریزی از قبل تعیین شده وارد غارپراو شدند . تیم پیشرو پس از دستیابی به عمق ۷۵۲ متری و ایجاد کمپ به مدت ۸ ساعت توقف و استراحت داشتند .ساعت ۶ صبح پنجشنبه صعود و جمع آوری ثابت گذاری ها را آغاز کردیم ، در میانه راه دو نفر از اعضا تیم های بعدی که متاسفانه با کم توجهی به زمان بندی برنامه در حال فرود بودند برخوردیم .
در اولین مکان مناسب ( زیر چاه ۲۴ ) کمپی موقت ایجاد شد و دو نفر استراحت کردند ، جز خودم دو نفر از افراد آماده را جهت کمک انتخاب کرده و باقی افراد را به سمت بالا فرستادم ، زیر چاه ۱۸ آنها را متوقف و خود به دهانه بازگشتم .
با برداشتن وسایل لازم به چاه ۱۸ برگشتم ، بین راه بقیه تیم بدون مشکل صعود می کردند ، تا برگشت من شش ساعت گذشته بود در این مدت با سوپ و چای داغ و دیگر مواد غذایی و استفاده از دو کیسه بیواک استراحت کرده بودند ، صعود بدون اشکال ادامه پیدا کرد ، در دو نقطه دیگر توقف و استراحت کردیم .
الهام شینتی با خوابیدن در کیسه خواب وضعیت خیلی خوبی داشت ، روز جمعه حدود شش عصر به وحید ولی الهی و پویا آزادانی پور برخوردیم که مقداری مواد غذایی و لباس خشک آورده بودند ، با دیدن شرایط وسایل را برداشته و زودتر از خود به سمت دهانه فرستادم ، ونهایتا ما هم ساعت 30: 11 شب جمعه از غار خارج شدیم ، با توجه به شرایط ما حدود ۱۲ ساعت از برنامه عقب بودیم اما همگی با استقبال دوستان داخل پناهگاه مواجه و مستقر شدیم .
همه چیز در غار تحت کنترل بود و شرایط در هیچ جایی از کنترل خارج نبود . هیچ درخواستی کمک از هیچ ارگانی نداشتیم و نیازی هم برای این کار نبود ولی با محبت آقای یاوری از دوستان خوب ما پروازی جهت انتقال به میدان پراو انجام شد.
وحید ولی الهی ، رامین خورشیدی ، علی حبیبی ( از اعضای تیم خودم ) و پویا آزادانی پور از سنگنوردان کرمانشاهی جهت اطلاع از وضعیت موجود ، کمک هایی را انجام دادند که از آنها تشکر می کنم .
الان همه خوب اند ، و پس از جمع آوری وسایل بسمت کرمانشاه حرکت خواهیم کرد .
yon.ir/I9kt
یوسف سورنی نیا- 24 مهر 1395
سومین گزارش از غار کراب مرند توسط تیم غار نوردی شهرستان مرند
دوستان خوبم در گزارشات قبل در مورد این غار مطالبی جهت اطلاع دوستان ارایه کرده بودیم و امروز به لطف الهی تیم غار نوردی با تلاش تمامی دوستان در روز جمعه مورخه 95/5/8 که از ساعت 6صبح به طرف منطقه مربوطه حرکت کردیم و از روستای کراب آقا یداله موسالو را نیز بعنوان راهنما با ما همراه شد و بعد از یکساعت صعود در ارتفاع 1700 متری غار نمایان شد و بعد از چند دقیقه استراحت وسایل مورد نیاز جهت بررسی غار ، فعالیت آغاز گردید . و بعد از 45 دقیقه بررسی و بازدید از چند منطقه آن که دارای دهلیزهای تو در تو بود .و اولین هال که در حدود 24 مترمربع مساحت آن بود و ارتفاع این هال در حدود 3/5 متر بوده و بعد از این هال به دهلیزهای که دارای ارتفاع 70 سانتی متری بوده که بایستی بصورت نشسته و خمیده وارد یک حفره بزرگی شدیم که این حفر ه باز به چند حفره های طولی در حدود 2 متری ختم میشدند و در نهایت دهانه حفره های مربوطه بطور طبیعی ریزش و بسته شده بودند . و طول این غار در حدود 45 متر می باشد . مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. این غار در شمال غربی و 43 کیلومتری شهرستان مرند واقع شده و دارای طول جغرافیای 38درجه و 43 دقیقه و 33 ثانیه و عرض جغرافیای آن45 درجه و 43 دقیقه و 0 ثانیه می باشد .
تیم غار نوردی شامل آقایان : از راست به چپ 1- حسن نیک منش مسول برنامه 2- محمد علی سلیمانپور عضوگروه 3- اسد میر زایی عضو گروه 4 - پرویز امید فر عضو گروه
تلاش غارنورد ایرانی در عمیقترین غار جهان
«یوسف سورنی نیا» غارنورد بنام کشورمان برای دومین بار راهی عمیق ترین غار دنیا «کروبرا» در گرجستان خواهد شد. شرکت در این برنامه علاوه بر تجربه، به منظور فعالیت اکتشافی در چند نقطه از غار می باشد. این برنامه 30 روزه بوده و غارنوردان به مدت 21 روز در داخل غار فعالیت خواهند نمود. سرپرستی این برنامه را «یوری کازیان» غارنورد توانمند و فعال در کوهستان «اربی کا» برعهده دارد و غارنوردان زیادی از کشورهای مختلف در این اکسپدیکشن غارنوردی شرکت میکنند؛ از جمله «گنادی ساموخین» رکوردار غواصی و شاخص ترین غارنورد جهان. لازم به ذکر است در برنامه سال گذشته «سوری نیا» و «گنادی ساموخین» به مدت 16 روز در انتهای یکی از شاخه های این غار که 1697 متر عمق داشت به فعالیت اکتشاف اکتشاف پرداختند. برای «یوسف سوری نیا» آرزوی موفقیت داریم.