دلیل سرگیجه بعد از افطار در ماه مبارک رمضان :
خیلیها بعد از خوردن افطاری در ماه مبارک رمضان دچار مشکل سرگیجه و بی حالی میشوند.
به گزارش کارگر آنلاین ، سرگیجه یا سردرد بلافاصله بعد از خوردن افطاری به دلایل زیادی رخ میدهد، اگرچه در بیشتر موارد ناشی از فشار خون پایین است.
سرگیجه بعد از خوردن افطاری اگر نادیده گرفته شود و درمان نشود، سلامتی را به خطر میاندازد، زیرا تکرار فشار خون پایین خطر سکته مغزی یا آنژین صدری را افزایش میدهد.
همچنین، خون رسانی ناکافی مکرر به مغز ممکن است در آینده عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند، بنابراین باید این مشکل را درمان کرد و دست کم نگرفت.
علل سرگیجه بعد از افطار در ماه رمضان
۱- فشار خون پایین
فشار خون پایین یکی از بارزترین شرایطی است که برای بسیاری پس از خوردن غذا باعث سرگیجه، ضعف و لاغری میشود و ممکن است به سمت غش پیش برود.
اگر کاهش فشار خون قابل توجه باشد، ممکن است به بیهوشی موقت منجر شود، اما غیر معمول نیست.
۲- دیابت
مصرف برخی از داروهای دیابت، از جمله انسولین، ممکن است باعث سرگیجه بعد از افطار به دلیل افت بیش از حد قند خون شود.
همچنین افت ناگهانی قند خون غیر دیابتی بعد از خوردن غذا به جای افزایش آن که نادر است منجر به سرگیجه بعد از افطار میشود.
۳- مصرف کافئین
مصرف نوشیدنیهای کافئین دار پس از افطار در برخی افراد باعث سرگیجه میشود؛ زیرا حساسیت به کافئین از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
۴- کم آبی بدن
اگر بدن در اثر ساعات طولانی روزه داری و بی توجهی روزه دار به نوشیدن مایعات فراوان در فاصله زمانی افطار تا سحر، دچار کم آبی شود، ممکن است فرد دچار سرگیجه شود.
۵- شرایط بیماری
بسیاری از بیماریها هستند که ممکن است بعد از افطار باعث سرگیجه شوند، مانند: مشکلات سیستم عصبی، بیماریهای قلبی عروقی، عفونت یا تب، کم خونی و خونریزی داخلی.
نکاتی برای جلوگیری از سرگیجه بعد از افطار در ماه مبارک رمضان
با رعایت این نکات ساده میتوان به راحتی بعد از خوردن افطار در ماه مبارک رمضان دچار سرگیجه نشد:
۱- قبل از خوردن افطار یک یا دو لیوان آب بنوشید
۲- در مصرف کربوهیدراتها زیاده روی نکنید، زیرا بدن آنها را سریع هضم میکند و باعث سرگیجه میشود.
۳- غذا را خوب بجوید و در فواصل زمانی و به مقدار مورد نیاز بدن بخورید.
۴- برای جلوگیری از کم آبی بدن باید مایعات فراوان بنوشید و حداقل ۱۰ لیوان آب بنوشید.
۵- از مصرف الکل، کافئین و نمک زیاد خودداری کنید. اینها عواملی هستند که خطر سرگیجه را بعد از افطار در ماه رمضان افزایش میدهند.
منبع: العین
معرفی سویه XE کووید۱۹/ تاثیر سلنیوم بر کُندشدن روند پیری :
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.
مهمترین اخبار منتشرشده در حوزه بهداشت، درمان و تغذیه در سطح جهان به شرح زیر بودهاند:
تنگی نفس علامت حمله قلبی با کمترین نرخ زنده ماندن است
بر اساس یک مطالعه، تنگی نفس ممکن است نشانهای از حمله قلبی باشد و در مقایسه با افراد دارای علائم معمول درد قفسه سینه، احتمال زنده ماندن در این حالت کمتر است.
سویه جدید کووید ۱۹ موسوم به XE را بهتر بشناسید
طبق گزارش محققان، سویه نوترکیب جدید کووید ۱۹ در بریتانیا کشف شده است.
«لیتیوم» از ابتلاء به زوال عقل محافظت میکند
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض لیتیوم میتواند خطر ابتلاء به زوال عقل را در افراد بالای ۵۰ سال کاهش دهد.
«سلنیوم» در کُندکردن روند پیری مؤثر است
تحقیقات اخیر نشان میدهد که سلنیوم دارای خواص ضد پیری است و حتی ممکن است در برابر بیماریهای مرتبط با سن محافظت کند.
چه نوع میوههای دارای قند فراوان است :
برخی میوهها دارای سطح بالایی از قند هستند که نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد.
ببا توسعه دانش و افزایش آگاهیهای عمومی درباره رژیم غذایی و سلامت بدن، بسیاری از افراد توجه ویژهای به آنچه مصرف میکنند، پیدا کردهاند. یکی از مواد غذایی که افراد حساسیت ویژهای بر روی گنجاندن آن در رژیم غذایی خود دارند، محصولات حاوی قند است.
قند بیشتر به معنای کالری بالاتر و در نتیجه اضافه وزن و چاقی است، البته مصرف متعادل مواد غذایی حاوی قند ضروری است. در این مطلب به میوههایی با بیشترین سطح قند میپردازیم:
۱- انبه: این میوه دارای مواد معدنی و ویتامینهای مختلفی است که برای سلامتی انسان ضروری است. با این حال، انبه دارای میزان بالایی قند است به طوری که یک انبه متوسط ۴۶ گرم قند دارد. این بدان معناست که باید در مصرف این میوه تنها به خوردن چند تکه اکتفا کنید.
۲- انگور: یک فنجان انگور دارای ۲۳ گرم قند است. از آنجا که انگور جزو میوههای آبدار و خوش خوراک است، افراد در مصرف آن زیاده روی میکنند. با این وجود، به دلیل خواص بیشمار انگور نباید آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
۳- گیلاس: یک فنجان گیلاس دارای ۱۸ گرم قند است. بهتر است برای مدیریت مصرف گیلاس، پیش از مصرف تعداد مشخصی از آن را جدا کرده و از مصرف بیشتر خودداری کنید.
۴- گلابی: یک گلابی متوسط نزدیک به ۱۷ گرم شکر دارد. میتوانید تنها چند تکه از آن را با ماست کم چرب مصرف کنید و یا تکههای آن را در سالاد بریزید.
۵- هندوانه: یک قاچ متوسط از هندوانه ۱۷ گرم قند دارد. هندوانه سرشار از آب و الکترولیت است که برای سلامت بدن در روزهای گرم تابستان مفید است. توصیه میشود بیشتر از یک تا دو قاچ هندوانه در روز مصرف نکنید.
۶- انجیر: دو انجیر متوسط ۱۶ گرم قند دارد.
۷- موز: یک موز متوسط ۱۴ گرم شکر دارد.
در کنار میوههای پرقند، میوههایی هم وجود دارد که دارای سطح پایینی از قند هستند. از مهمترین میوههای دارای سطح پایین قند میتوان به آووکادو اشاره کرد. یک آووکادو کمی بیش از یک گرم قند دارد. تمشک نیز جزو میوههای کم قند است به طوری که در هر یک فنجان از آن تنها ۸ گرم قند وجود دارد. توت فرنگی نیز با داشتن ۷ گرم قند در هر فنجان، جزو میوههای کم قند محسوب میشود.
منبع:ایسکانیوز
اشتباهات رایج در ماه مبارک رمضان :
برخی اشتباهات رایج در ماه مبارک رمضان رخ میدهند که باید از آنها پرهیز کنیم.
برخی عادتهای غذایی اشتباه در بین روزه داران در ماه مبارک رمضان رواج دارند و باعث میشوند تا آنها با مشکلات فراوانی که سبب خستگی آنها شده و گاه روزه داری را برای آنها در روز آتی دشوار میکند، روبهرو شوند. برخی از این عادات رایج، بر سلامتی بدنمان اثری منفی دارند.
۱- نوشیدن فراوان آب
چه در زمان سحر و یا قبل از طلوع فجر، بسیاری از افراد بر این باورند که نوشیدن فراوان آب، بدن را در طول روز در ماه رمضان تشنه نگه میدارد. نوشیدن آب زیاد در سحرگاه، کار کلیهها را برای دفع آب زیاد کرده و میل به ادرار را زیاد میکند که ممکن است باعث تشنگی در طول روز شود؛ بنابراین توصیه میشود تا میوههای سرشار از آب مانند هندوانه، طالبی یا سیب در سحرگاه مصرف شوند. نوشیدن آب آشامیدنی باید در فاصله افطار تا سحر قسمت شود و نه آن که تنها در سحری آب زیادی بنوشیم.
۲- نوشیدن آب بلافاصله هنگام افطار
نوشیدن آب سرد بلافاصله به هنگام افطار سبب کاهش حرکت خون به سمت معده و روده میشود. همین امر سبب میشود بدن با مشکلات گوارشی مانند قولنج و یا بروز گرفتگی عضلات روبهرو شود؛ بنابراین کارشناسان تغذیه توصیه میکنند به هنگام افطار آب ولرم و یا شیر با خرما مصرف شود.
هر چند میتوان بعد از افطار برای رفع تشنگی آب سرد نیز نوشید؛ اما به هنگام افطار انجام این کار خطری برای معده محسوب شده و به مشکل در گوارش غذا، چاقی و اسیدی شدن معده پس از افطار منجر می شود. از همین رو باید مراقب این عادت اشتباه در هنگام افطار باشید.
۳- خوردن شیرینی پس از افطار
خوردن شیرینی بلافاصله در هنگام افطار منجر به تراکم چربی در بدن شده و باعث افزایش چاقی و کلسترول در بدن میشود. از همین رو باید اندکی پیش از خوردن شیرینی ها صبر کنید و در ابتدا نیز با تکهای کوچک از شیرینی شروع کنید. همچنین باید بدانید بهتر است حداکثر یک یا دوبار در هفته شیرینی مصرف کنید و نه آن که مصرف شیرینی روزانه باشد.
۴- نخوردن میوه ها
میوه منبع مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی است که بدن در ماه مبارک رمضان به آن نیاز دارد. میوه به مبارزه با چاقی و کاهش وزن انسان کمک میکند. از همین رو ضروری است در خلال این ماه به مصرف میوه اهتمام ورزید.
۵- مصرف زیاد ترشی، نمک و ادویه
نمک و ادویه دشمن بدن شما است. خوردن غذاهای شور و یا ترشی ها به دفع آب در بدن منجر میشود. بدین سبب احساس تشنگی دائم فرد روزه دار به خصوص در فردای آن روز میشود. مصرف زیاد این مواد سبب بروز ضربان نامنظم قلب خواهد شد.
۶- افطار با غذاهای چرب
شروع افطار با غذاهای سرشار از چربی نیز از مهمترین اشتباهات رایجی است که باید از آن در ماه مبارک رمضان اجتناب کنید. سعی کنید از غذاهای سرخ شده و چرب دوری کنید. بهتر است افطارتان را با غذاهای دارای قند ساده که گوارش آن آسان است، آغاز کنید.
شاید بهترین چیزی که یک روزه دار میتواند روزه خود را با آن افطار کند، خرما باشد؛ چرا که خرما سرشار از قندهایی است که سریع جذب بدن میشوند و نیازی به فرآیندهای پیچیده در بدن ندارند. همین امر نیز سبب افزایش قند خون به شکلی متعادل و آسان میشود.
۷- نخوردن سحری
باید بدانید وعده افطار هرگز به تنهایی برای این که بدن بتواند تمامی مواد لازم را به دست آورد، کافی نیست. در واقع وعده سحری در دوران روزه داری بسیار مهم است و برای همین به روزه داران توصیه میشود از این که چه میزان وعده سحری حاوی عناصر ضروری برای بدن است، اطمینان حاصل کنند. بنابراین خوردن دو وعده غذایی در طول ماه رمضان (سحر و افطار) سبب میشود تا سیستم ایمنی بدن فعالتر شود و همین امر نیز روند گوارش را تقویت میکند.
طبق اعلام کارشناسان تغذیه، ضروری است وعده سحر شامل غذاهای دارای کربوهیدراتهای پیچیده و فیبر باشد تا زمان زیادی برای گوارش آنها لازم باشد؛ چرا که این مسئله به داشتن احساس سیری در فرد در طول روز کمک میکند. برای همین منظور افراد روزه دار میتوانند از برنج قهوه ای، سیب زمینی، نانهای سبوس دار، غلات، لوبیا، جو و سیب زمینی شیرین استفاده کنند.
۸- ورزش نکردن
برخی از افراد از انجام ورزش در ماه رمضان غفلت میورزند، اما ورزش فواید بسیاری برای تمامی بدن دارد و تاثیر آن به کاهش وزن محدود نمیشود.
بهترین زمان ورزش هم در این ماه، یک ساعت پیش از افطار در صورت امکان و یا دست کم دو ساعت بعد از افطار است.
منبع:ایسکانیوز
روزه داران وعده شام چه بخورند؟
مقدار پروتئینی که روزهداران در وعده شام میخورند باید کمی بیشتر از مقدار پروتئینی باشد که در وعده سحر مصرف میکنند
دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و رژیمشناسی گفت: طبیعتا انتظار این است که ما نیازهایمان را در ایام روزهداری تامین کنیم و اگر نیازهای بدن تامین نشود ممکن است آسیب ببیند؛ خصوصا کسانی که نیاز بالاتری دارند مانند مادران باردار، مادران شیرده و نوجوانان در حال رشد حتما باید دریافت غذایی کاملا علمی داشته باشند و گروههای غذایی به اندازه کافی دریافت کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی کلینیک تغذیه جهاد دانشگاهی علوم پزشکی افزود: مدت روزهداری در فصل بهار بیشتر از فصل سرد سال است. گاهی ۱۵ تا ۱۶ ساعت ممکن است روزهداری زمان ببرد و در چنین شرایطی طبیعتا خیلی سخت است که بتوانیم سه وعده غذایی را بگنجانیم ولی حتی در چنین شرایطی بهتر است ما سه وعده غذایی داشته باشیم. بهتر است با یک شیر گرم، چای ولرم، سوپ یا غذای سبک همراه با دو خرما یا بیسکوییت یا شیرینی یک افطار سبک و اولیه داشته باشیم. این امر باعث میشود تمایل فرد به خوردن کاهش پیدا کند. این توصیه در هر فردی ممکن است نسبت به فرد دیگر تفاوت داشته باشد اما اگر بهطور عموم افراد این اصول را رعایت کنند دریافت غذایی متعادلی خواهند داشت زیرا نزدیک افطار، قند خون روزهداران افت پیدا میکند و این مسأله باعث پرخوری فرد روزهدار میشود، بنابراین بهتر است ما یک افطار سبک را حتما در برنامه غذاییمان داشته باشیم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به سیناپرس گفت: برای اینکه بدن وارد فاز کاتابولیسم پروتئین نشود بهتر است پروتئین در وعده شام روزه داران بیشتر شود تا بدن تحلیل عضله نداشته باشد. از طرف دیگر وقتی روزهدار در وعده شام پروتئین به اندازه کافی بخورد و به میزان متعادل در وعده سحر نیز پروتئین مصرف کند، میتواند از دفع آب بدن جلوگیری کند؛ اگر روزهدار بیش از اندازه در وعده سحر پروتئین بخورد، این مساله باعث دفع بیشتر آب از بدنش میشود و تشنگی بهدنبال دارد؛ از سوی دیگر این میزان بالای پروتئین در وعده شام و میزان متعادلش در سحر کمک میکند ما در طول دوران ماه مبارک رمضان تحلیل عضلات نداشته باشیم. متاسفانه گاهی روزهداران در پایان ماه رمضان عضلات خود را از دست میدهند اما در مقابل یک تا دو برابر چربی اضافی پیدا میکنند که اصلا مناسب نیست.
منبع:جام جم
بیماری پارکینسون چیست و چه علائمی دارد؟
تنوع غذایی مطلوب و تغذیه سالم، ورزش منظم و خواب کافی میتواند به افراد مبتلا به بیماری پارکینسون کمک کند تا سلامت خود را بهبود بخشیده و کیفیت زندگی خود را افزایش دهند.
پارکینسون بیماری است که در اثر ابتلا به آن تعداد سلول های عصبی که انتقال دهنده عصبی دوپامین را به سلول های دیگر می رسانند، کاهش پیدا میکند.
با گسترش مرگ سلولی به بخشهای بزرگتر مغز، بخش های بیشتری تحت تاثیر این عارضه قرار میگیرند و این موضوع منجر به تشدید اختلالات حرکتی و غیرحرکتی می شود.
بیماری پارکینسون یک بیماری شایع است که با افزایش سن، کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجاییکه علت دقیق پارکینسون ناشناخته است، روشهای پیشگیری از این بیماری نیز همچون یک راز باقی مانده است.
شروع زودهنگام بیماری پارکینسون می تواند یک تشخیص نگران کننده باشد زیرا به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد و خانواده اش تاثیر می گذارد. هنگامیکه فرد در سنین پایینتر به پارکینسون دچار شود، احتمال ارتباط ژنتیکی آن نیز بیشتر است. همچنین ممکن است پیشرفت متفاوتی نسبت به این بیماری در افراد مسن داشته باشد. آگاهی از علائم بیماری می تواند به فرد کمک کند تا در مراحل اولیه تحت کنترل قرار گیرد.
در حالیکه رژیم غذایی خاصی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد اما بیشتر افراد مبتلا به این بیماری برای حفظ سلامت کلی خود باید از انواع غلات کامل، سبزیجات، میوه ها، شیر و محصولات لبنی و غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت و لوبیا استفاده کنند. همچنین مصرف خوراکیهایی از جمله خشکبار، روغن زیتون، ماهی و تخم مرغ به دلیل چربی های مفید توصیه می شود. تنوع غذایی مطلوب به بیمار کمک می کند تا انرژی، پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر مورد نیاز برای سلامتی را دریافت کنند.
در مراحل پیشرفته بیماری ممکن است به تنظیم زمان مصرف پروتئین بر اساس برنامه دارویی به منظور بهبود اثربخشی داروها نیاز باشد. علاوه بر مصرف دارو، راه های زیادی وجود دارد که افراد مبتلا به بیماری پارکینسون می توانند سلامت و تندرستی خود را بهبود بخشند، توانمندی جسمی خود را حفظ کنند، علائم بیماری را کاهش دهند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرند. مهمترین اقدامات برای کنترل علائم این اختلال، انجام منظم حرکات ورزشی، مصرف آب به مقدار کافی و خواب مطلوب است. علاوه بر این، یوگا، ماساژ یا حرکت درمانی، طب سوزنی و غیره نیز روشهایی عالی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پارکینسون هستند.
منبع:ایسکانیوز
با آرزوی سلامتی تمامی دوستان و همراهان گرامی